Geachte Voorzitter,
In navolging van de brief aan de Tweede Kamer van 1 juli jl. (kenmerk 2022Z13843) informeren wij hierbij de Kamer dat wij Johan Remkes bereid hebben gevonden om als onafhankelijk gesprekleider op te treden voor de gesprekken tussen het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties. In verband met zijn vakantie start hij zijn werkzaamheden rond 13 juli. Het reces zal hij gebruiken voor de voorbereiding van de gesprekken. De gesprekken, die gericht zijn op verbinding, zullen in de tweede helft van augustus starten.”
Met die woorden meldden zondag Henk Staghouwer en Christianne van der Wal, de ministers van Landbouw en voor Stikstof, dat ze de 'nationale brandjesblusser' (Volkskrant) bereid hadden gevonden om - niet te bemiddelen, zoals de Kamer vroeg - maar het gesprek te leiden dat zij en het kabinet niet meer blijken te kunnen voeren met de provinciale besturen en boeren die ze een kaartje met stikstofdoelen en een perspectiefbrief stuurden.

Remkes wordt dus huwelijksmakelaar en gaat pas later met de boeren aan de slag. Eerst moet duidelijk worden hoe de coalitie toch verder kan. Ons satirisch advies: maak Remkes premier en stuur Rutte met vakantie
De boerenactieorganisaties Agractie en FDF reageerden direct afwijzend. De man die de stikstofnormen omhoog schroefde en Rutte IV formeerde heeft hun vertrouwen niet. Ook politieke boerenpartij BBB heeft het niet op deze keuze waar de Kamer niets over heeft mogen zeggen.

Op Foodlog ging het zondagmiddag uitgebreid (vanaf #111 en later) over Remkes die geen bemiddelaar maar 'gespreksleider' wordt. Uit dat gesprek komt Remkes naar voren als kundig maar niet bemind voor een klus als bemiddelaar tussen regering en boeren. Dat wordt hij ook niet. Hij wordt 'gespreksleider' en gaat daarom eerst nog met vakantie. Hij neemt eerst een lange aanloop en gaat pas half augustus echt praten met - kennelijk - de regeringscoalitie. Die verkeert in huwelijkse problemen omdat CDA en VVD intern verdeeld zijn over de plannen van Staghouwer en Van der Wal. Remkes wordt dus huwelijksmakelaar en gaat pas later met de boeren aan de slag. Eerst moet duidelijk worden hoe de coalitie toch verder kan.

Maandag dreigen boze boeren het hele land weer te ontregelen met hun protesten, inmiddels gesteund door een kleine meerderheid van de Nederlandse bevolking (54%). De vakantie van Remkes valt dan ook wat vreemd voor wie dacht dat Remkes 'bemiddelaar' zou worden, zoals de Kamer en oud-minister Cees Veerman hadden voorgesteld.

Verantwoordelijkheid nemen is niet het sterkste punt van Rutte IV, schreef de Volkskrant zondag. Satiricus Diederik Smit van radioprogramma Dit is de Dag wist zaterdag al vrijwel zeker dat Remkes benoemd zou worden en stak smakelijk de draak met een kabinet en premier die geen besluiten in het nationaal belang geaccepteerd weten te krijgen. Voorbereider Willem de Gelder van het programma zette het nog wat extra aan nadat duidelijk werd dat de keuze echt alweer op de brandweercommandant van de laatste 2 kabinetten Rutte was gevraagd.

Ons satirisch advies: maak Remkes premier en stuur Rutte met vakantie. Dat voorkomt beginnende brand en schept meteen helderheid over wat kan en wat echt niet meer gaat.Update, 7u00 en 8u45, 4 juli

Vanmorgen vroeg werd duidelijk dat de boeren distributiecentra (DCs) van supermarkten blokkeren. Om half zeven ging het reeds om DCs in Gieten, Drachten, Veghel, Tiel, Geldermalsen, Zaandam, Culemborg, Nieuwegein, Breda en Nijkerk. Of ook de luchthavens doelwit van de acties worden is nog onduidelijk. Rijkswaterstaat zegt niet te weten welke acties waar te verwachten zijn.

Via het liveblog van de NOS zijn de acties te volgen. Rijkswaterstaat constateert dat automobilisten de snelwegen hebben gemeden zodat de ochtendspits rustiger is dan normaal. De acties van vanochtend lijken vooral gericht tegen supermarkten, al is ook het Mediapark in Hilversum geblokkeerd en versperren vissers de veerdienst tussen Den Helder en Texel.

Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, roept in een verklaring protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. Het CBL vraagt de overheid en boeren om hun conflict op te lossen en maakt duidelijk geen partij te zijn in de stikstofruzie. De organisatie wijst erop dat niet alleen consumenten mis zullen grijpen in de supermarkt als die niet bevoorraad kan worden, maar ook dat vers voedsel vernietigd zal moeten worden omdat het niet kan worden afgeleverd. Dat zorgt voor grote financiële ook voor nodeloze ecologisch schade.
Het CBL doet daarom "een dringend beroep op justitie en politie om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen".