
Unox deelde donderdag 10.000 puntzakken stamppot mét rookworst uit in heel Nederland.
De uitdeelactie is een onderdeel van het Nationale Stamppotten Onderzoek van Unox. Hieruit blijkt dat rookworst en stamppot Nederlanders het ultieme wintergevoel geven. Zeeuwen zijn de meest enthousiaste stamppot-eters. Één op de zes eet de prak tot wel zes keer per week.
In Nederland zet 71 procent van de mensen tijdens de wintermaanden regelmatig een stevige oer-Hollandse stamppot op tafel, meer dan de helft zelfs enkele keren per week.
Thuis
Als de rookworst niet in de stamppot gaat, wordt deze gebruikt in de soep (40%), op brood (38%) of als tussendoortje (26%). En hoewel de stamppot ook op het menu van menig sportkantine en café staat, vindt 87 procent van de ondervraagden dat de wintermaaltijd thuis toch het lekkerst smaakt.
Lekkerste
Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij zelf de lekkerste stamppot maken. Opmerkelijk is dat vooral vrouwen overtuigd zijn van hun eigen kookkunsten; ruim tweederde van de vrouwen vindt zichzelf de beste stamppot keukenprinses.
Top 3
Boerenkool staat met stip op nummer 1. Hutspot eindigt als tweede en stamppot zuurkool krijgt een derde plaats. Waar mannen en vrouwen wel weer van mening verschillen is de bereiding van de stamppot. Mannen eten hun stamppot het liefst met rookworst en saus, vrouwen daarentegen maken hun stamppot het liefst klaar met verse ingrediënten en spekjes.
Regionale verschillen
• Noorderlingen behoren tot de echte stamppottentop. Van alle Nederlanders eten Groningers, Drentenaren en Friezen het vaakst stamppot (97%), waarbij sommige Friezen en Drentenaren de warme wintermaaltijd zelfs bij het ontbijt eten. Voor Groningers hoeft het trouwens geen winter te zijn om stamppot te eten. 1 op de 11 eet het ook graag in de zomer.
• Smaken verschillen: Overijsselaars eten liever stamppot boerenkool en hutspot, terwijl de buren in Gelderland naast boerenkool eerder voor zuurkool kiezen of voor hun eigen streekstamppot ‘Hete Bliksem’.
• In Zeeland krijgt men geen genoeg van stamppot: meer dan 1 op de 6 Zeeuwen eet meerdere keren per week stamppot. Hier is men dan ook heel creatief met stamppot. Zo kent de provincie de creatieve gerechten ‘koolstamppot’ en ‘slastamppot’.
• Ga je stappen in Noord-Holland? Dan heb je kans dat er na afloop nog een stamppotje gegeten wordt.
bron: meat&meal ook hier een foto verslag.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick, ik kan je naar middeleeuwse recepten voeren waar gewokt werd, alleen heette het toen nog niet. De bereidingswijze in de receptuur zouden we nu wokken noemen. Kijk op mijn blog naar de koolrecepten en je komt ze vanzelf tegen. Het zijn natuurlijk geen recepten uit West-Europa, maar uit Spanje en daarvanafgeleid, Italië.
Lizet,
In de Middeleeuwen wokte niemand.
waarschijnlijk kookte of stoofde men de groente uuuuuren.
Je kunt boerenkool ook simpel wokken op z'n Middeleeuws: eerst lenteuitjes en peterselie in de pan, dan knoflook, dan kool, beetje jus/bouillon/fond erbij, klaar.
Of met venkel, appel en pancetta wokken.
Cavolo nero is palmkool. Hoorde net van Ton Vreeken dat choux de Milan savooiekool is (dit schijnt de juiste schrijfwijze te zijn in ons land) en dat (demi-)frisé kool dus boerenkool is. Minder of meer gekroesd.
Dat de meeste boerenkool in België naar de sierbloemenhandel gaat verbaast me niets: de Victoriaanse kroeskool is vooral decoratief en niet zo smakelijk. Ik ben ook helemaal niet dol op boerenkool, er zijn zeer veel smakelijkere kolen. Ook de palmkool uit eigen tuin kon mij niet bekoren. Kan aan de klei liggen en het gebrek aan zon. De brocoletto daarentegen (cimedirape) vind ik een ontdekking. Over dit soort zaken bericht ik af en toe op het blog hangende aan mijn website. Inclusief recepten.
Dus ergens tussen Belgisch Limburg, dat boerenkool klaarblijkelijk kent als een "gewone groente", en Brussel en Antwerpen ligt de boerenkoolgrens.
Goed. 'ns Kijken of we boerenkool met een gastronomisch tintje kunnen presenteren. Zeg maar, boerenkool dat je op een leuk moment kunt presenteren. En dan vervallen we niet in de "roergebakken boerenkool met krabvlees" flauwekul, nee, we nemen als leidraad de Elzas zuurkool. Dat is immers ook simpele boerenkost dat een culinaire upgrade heeft gekregen zonder dat het zijn afkomst verlogend. Chou Frisé Royale. Bovenstaand Fries recept, maar i.p.v. braadworst, of zelfs naast braadworst een rookworst. En i.p.v. bakleverworst witte pens of wellicht zelfs gebakken balkenbrij.
Boerenkool aanbakken in reuzel met gebakken uitje. Bouillon erop. Stuk pekelspek erbij.
Suggesties? En vind men dit leuk?