imageEcht authentiek, da's nou echt Unox ;-)

Unox deelde donderdag 10.000 puntzakken stamppot mét rookworst uit in heel Nederland.
De uitdeelactie is een onderdeel van het Nationale Stamppotten Onderzoek van Unox. Hieruit blijkt dat rookworst en stamppot Nederlanders het ultieme wintergevoel geven. Zeeuwen zijn de meest enthousiaste stamppot-eters. Één op de zes eet de prak tot wel zes keer per week.
In Nederland zet 71 procent van de mensen tijdens de wintermaanden regelmatig een stevige oer-Hollandse stamppot op tafel, meer dan de helft zelfs enkele keren per week.
Thuis
Als de rookworst niet in de stamppot gaat, wordt deze gebruikt in de soep (40%), op brood (38%) of als tussendoortje (26%). En hoewel de stamppot ook op het menu van menig sportkantine en café staat, vindt 87 procent van de ondervraagden dat de wintermaaltijd thuis toch het lekkerst smaakt.

Lekkerste
Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij zelf de lekkerste stamppot maken. Opmerkelijk is dat vooral vrouwen overtuigd zijn van hun eigen kookkunsten; ruim tweederde van de vrouwen vindt zichzelf de beste stamppot keukenprinses.

Top 3
Boerenkool staat met stip op nummer 1. Hutspot eindigt als tweede en stamppot zuurkool krijgt een derde plaats. Waar mannen en vrouwen wel weer van mening verschillen is de bereiding van de stamppot. Mannen eten hun stamppot het liefst met rookworst en saus, vrouwen daarentegen maken hun stamppot het liefst klaar met verse ingrediënten en spekjes.

Regionale verschillen
• Noorderlingen behoren tot de echte stamppottentop. Van alle Nederlanders eten Groningers, Drentenaren en Friezen het vaakst stamppot (97%), waarbij sommige Friezen en Drentenaren de warme wintermaaltijd zelfs bij het ontbijt eten. Voor Groningers hoeft het trouwens geen winter te zijn om stamppot te eten. 1 op de 11 eet het ook graag in de zomer.
• Smaken verschillen: Overijsselaars eten liever stamppot boerenkool en hutspot, terwijl de buren in Gelderland naast boerenkool eerder voor zuurkool kiezen of voor hun eigen streekstamppot ‘Hete Bliksem’.
• In Zeeland krijgt men geen genoeg van stamppot: meer dan 1 op de 6 Zeeuwen eet meerdere keren per week stamppot. Hier is men dan ook heel creatief met stamppot. Zo kent de provincie de creatieve gerechten ‘koolstamppot’ en ‘slastamppot’.
• Ga je stappen in Noord-Holland? Dan heb je kans dat er na afloop nog een stamppotje gegeten wordt.


bron: meat&meal ook hier een foto verslag.

Dit artikel afdrukken