Consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt. Lokaal vinden ze een voordeel. En tegelijk zijn ze helemaal van deze tijd en willen ze het gemak van digitaal bestellen. Coöperatie Agrifirm, met zo'n 10.000 akkerbouwers, telers en veehouders als leden, speelt hierop in met het nieuwe concept BOER&NLekker. Hun boeren missen doorgaans de marketingkracht en logistiek om eigentijdse klanten op voldoende schaal te bedienen.

Morgen, zaterdag 19 februari, start de pilot waarbij inwoners van Breda en omstreken hun dagverse boodschappen via de app van de e-commercepartner Local Heroes kunnen bestellen en de producten bij een van de deelnemende boeren ophalen. Er is één pick-up point in een lokaal cluster van boeren en telers. Voor Breda is dat boerderij Van den Kieboom. Als de pilot een succes is, wordt het concept snel verder over Nederland uitgerold, te beginnen met Den Bosch en Amersfoort.

Het grote netwerk van de coöperatie biedt de slagkracht om dit lokale concept landelijk uit te kunnen rollen. Daarnaast is dit het eerste snel schaalbare korte keten-initiatief waarbij consumenten individuele verse producten via een app kunnen bestellen en deze zelf bij de boer kunnen ophalen. Boeren beheren hun eigen winkel en bepalen de prijs. De coöperatie biedt zo een duurzaam verdienmodel binnen het netwerk van boeren en telers: één van de belangrijkste pijlers in de innovatiestrategie voor de komende jaren. Het concept draait daarbij ook om productkwaliteit en beleving: bij het ophalen op het erf krijgt men een inkijkje in de passie en het vakmanschap van een boerenbedrijf.

De volledige verantwoordelijkheid voor de logistiek ligt bij Agrifirm. De coöperatie haalt de producten bij de boeren op en brengt ze naar de pick-up points en werkt daarin zo veel mogelijk samen met lokale partners. Ook op de pick-up points regelt Agrifirm dat daar mensen beschikbaar zijn voor het inpakken en uitgeven van de pakketten. Local Heroes draagt zorg voor de QR-codes op de pakketten. Het assortiment reikt van kool, karbonade, sla en melk tot verwerkt vers als kaas en brood.
  • Deel
Druk af