De Volkskrant maakte een interview met Ben White, scheidend ruraal socioloog aan de Erasmus Universiteit. Volgens White hebben jonge mensen geen zin meer om boer te worden. Niet alleen in ons deel van de wereld, maar ook elders. Dat heeft tot gevolg dat boeren industrieel wordt. Dat is ongewenst, omdat het arme mensen zonder eten laat en verspillend is op het gebied van water en energiegebruik.
In de Volkskrant zegt White onder meer:
"Jongeren zijn niet alleen bezig een economische toekomst op te bouwen. Ze zijn vooral bezig met hun identiteit. Ze weten wel dat het platteland, het dorp waar ze wonen, vaak een betere plek is om te leven dan de stad, maar in de stad vinden ze meer mogelijkheden, kunnen ze meer doen. Jongeren hebben een enorme behoefte aan communicatie. Dat is niet alleen zo in de rijke landen, maar ook in straatarme landen. Ze willen ook op internet, op Facebook. Als je in een dorp woont waar dat niet kan, wil je daar weg."
en
"De Verenigde Naties hebben al eens aangetoond dat de grootschalige landbouw met zijn monoculturen veel energie en water verspilt, de omgeving vervuilt, het klimaat bederft en niet goed is voor de lokale economieën. Kleinschalige familieboerderijen zijn in die opzichten veel beter. En die bedrijfsvorm wordt bedreigd door een aantal ontwikkelingen waar we maar heel weinig van weten. Daarom wil ik dat daar onderzoek naar wordt gedaan."
Lees het totale interview op de site van de Volkskrant
Dit artikel afdrukken
"Jongeren zijn niet alleen bezig een economische toekomst op te bouwen. Ze zijn vooral bezig met hun identiteit. Ze weten wel dat het platteland, het dorp waar ze wonen, vaak een betere plek is om te leven dan de stad, maar in de stad vinden ze meer mogelijkheden, kunnen ze meer doen. Jongeren hebben een enorme behoefte aan communicatie. Dat is niet alleen zo in de rijke landen, maar ook in straatarme landen. Ze willen ook op internet, op Facebook. Als je in een dorp woont waar dat niet kan, wil je daar weg."
en
"De Verenigde Naties hebben al eens aangetoond dat de grootschalige landbouw met zijn monoculturen veel energie en water verspilt, de omgeving vervuilt, het klimaat bederft en niet goed is voor de lokale economieën. Kleinschalige familieboerderijen zijn in die opzichten veel beter. En die bedrijfsvorm wordt bedreigd door een aantal ontwikkelingen waar we maar heel weinig van weten. Daarom wil ik dat daar onderzoek naar wordt gedaan."
Lees het totale interview op de site van de Volkskrant
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ken genoeg jonge boeren/tuinders/fruittelers als wij zelf die wel zin hebben om boer te zijn. We willen dat duurzaam doen en op een manier dat goed is voor People en Planet. Echter de Profit is onhaalbaar geworden. De voedselvoorziening in Nederland heeft het water aan de lippen staan. Prijzen onder kostprijs. Zelfs de Grootwinkel Bedrijven bieden product aan onder kostprijs (als je alles eerlijk rekend in de keten). Dus ja...als het zo moet dan kan ik begrijpen dat de volgende generatie zich niet 7 slagen in de ronte willen werken om niets over te houden.
Volgens mij moeten we in Nederland ons is goed in de ogen willen kijken en zorgen dat we trots zijn op ons eigen product. Dat haal je van dichtbij is van de allerhoogste kwaliteit. En als je daar een eerlijke prijs voor betaald zorgen de boeren ook nog eens dat het landschap onderhouden wordt. Niet alleen door de teelt zelf maar ook door landschapselementen te onderhouden.
En facebook en twitter doen de moderne jonge boeren er gewoon bij. Proberen de band tussen stad en platteland te versterken om te laten zien dat ze trots zijn op de bedrijven en wat we zoal doen om tot de mooie producten te komen die Nederland teelt.
Zorg dat de boeren/fruittelers zin houden om boer te zijn en koop rechtstreeks op het erf. Dan weet je zeker dat iedereen daar blij van wordt.
Uit het door Jopie gelinkte Trouw artikel:
"De afgelopen vijftien jaar is in Europa twaalf miljoen hectare landbouwgrond weggevallen, vooral in gebieden waarin grootschalige teelt niet mogelijk is."
Dat is volgens mij de kern. Er is in Europa in het verleden de keuze gemaakt, of afgedwongen, om grootschalige landbouw voor de wereldmarkt te bedrijven en - als gevolg daarvan - steeds meer gebieden te verwaarlozen of in beheerde natuurgebieden 0p te nemen (Waarom? O.a. om redenen die Monique hieronder ijzersterk beschrijft. Uiteindelijk concurreren we tegen arbeidslonen op de wereldmarkt).
Dus hoge input/schaalvergroting/monoculturen/uitputting aan de ene kant, en verwaarlozing van gronden aan de andere kant. Vanuit de invalshoek van duurzame voedselvoorziening is het op z'n minst de moeite waard om op Europese schaal te bekijken of een wat extensiever landgebruik in grootschalige teelten, samen met kleinschalige teelten op de (voor grootschalige landbouw) minder geschikte gronden tot meer en een meer gevarieerd voedselaanbod leidt op de langere termijn (=duurzamer). In dit scenario zijn ook meer ondernemers en minder werknemers nodig; iets wat met de juiste impulsen misschien wel weer aantrekkelijk kan zijn voor jongeren? Hier in Oostenrijk zijn ze er al uit; daar zijn natuur en boeren geen twee werelden - noch voor producent, noch voor consument/burger. Maar het bericht in Trouw overtreft het item in deze draad - liever nog dan ondernemen pakken we de auto om rond te rijden in ons eigen "Kruger park".
Sorry, twee keer hetzelfde bericht. Er kwam een foutmelding dat de reactie niet ontvangen kon worden, dus probeerde ik het nog eens.
Vandaag op de voorpagina van Trouw het bericht dat voor 2020 10 miljoen hectare (5 x het landbouwareaal van Nederland) verlaten landbouwgrond wordt omgezet in natuur, terwijl er in 2030 nog eens 18 miljoen ha verlaten grond omgezet kan worden.
En dan heb ik de Hedwige polder en Waterdunen nog niet meegerekend Hans :-).
Vandaag op de voorpagina van Trouw het bericht dat voor 2020 10 miljoen hectare (5 x het landbouwareaal van Nederland) verlaten landbouwgrond wordt omgezet in natuur, terwijl er in 2030 nog eens 18 miljoen ha verlaten grond omgezet kan worden.
En dan heb ik de Hedwige polder en Waterdunen nog niet meegerekend Hans :-).