Hoe betrouwbaar is de Body Mass Index (BMI)? Dat vroeg de Australische wetenschapper Alan Finkel zich af nadat hij 7 kilo verloor dankzij een afslankdieet en daarna zijn BMI checkte. Volgens de index zou hij nog eens 20 kg kunnen afvallen, maar dan zou hij vel over been zijn.

Zorgprofessionals gebruiken de BMI om patiënten te classificeren als ondervoed, gezond, te zwaar of obees. Volgens die berekening zou iemand met overgewicht dezelfde BMI kunnen hebben als een bodybuilder. De index maakt namelijk geen onderscheid tussen vet- en spiermassa. Daarnaast wordt er ook geen rekening gehouden met de invloed die leeftijd, geslacht en lichaamsbouw hebben op de gezondheid. Buikvet is bijvoorbeeld gevaarlijker dan vet op de heupen.

Daarom ziet een olifant er uit als een olifant en een mier als een mier
Verhoudingsgetal uit 1830
De Body Mass Index is een verhoudingsgetal tussen het gewicht en de lichaamslengte in het kwadraat. Het is in 1830 bedacht door de Belgische wiskundige Lambert Quetelet.

“Omdat je lichaam driedimensionaal is, is je gewicht proportioneel naar je lengte tot de derde macht”, schrijft Finkel in het tijdschrift Cosmos. Gewicht is afhankelijk van volume, niet van het kwadraat van lengte. Grote mensen lijken hierdoor eerder overgewicht te hebben dan kleinere mensen met dezelfde lichaamsproporties.

Finkel legt dat als volgt uit: stel je een twee keer zo grote versie van jezelf voor. Die twee keer zo lange dubbelganger zou volgens de BMI-formule (gewicht x lengte-in-het-kwadraat) 8 keer zo veel wegen als jij zelf. Maar die dubbel zo grote versie zou op benen staan die maar 4 keer zo sterk zijn als de jouwe. Omgekeerd zou een half-zo-grote dubbelganger maar een achtste wegen van jouw gewicht, en op benen staan die twee keer zo sterk zijn als nodig is om dat gewicht te dragen. "De natuur snapt dit", zegt Finkel, "en daarom ziet een olifant er uit als een olifant en een mier als een mier".

Aanpassen naar lengte, geslacht en lichaamsvorm
Finkel stelt voor de BMI-formule aan te passen zonder de afgelopen 188 jaar van BMI-registraties naar de prullenbak te verwijzen. "Laten we de manier van BMI-berekening, met al zijn gebreken, handhaven en de standaard BMI-indeling naar ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en obesitas aanpassen op basis van lengte en misschien zelfs geslacht en lichaamsvorm".
Dit artikel afdrukken