In de Ondertussen van woensdag 22 april vallen mij deze berichten op:

- vandaag is het de zevende editie van de landelijke Zaaidag (NOS). De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden roepen iedereen op om bloemen te zaaien, zodat er meer eten komt voor de wilde bij. Bij voorkeur is geschikt: enkelbloemige typen die niet behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen en van biologische teelt afkomstig. "Vooral voor de wilde bij is dat belangrijk", vertelt Martin Stugers, tuinspecialist en bekend van het tv-programma Binnenste Buiten. "De bijen hebben voedsel nodig en door de verstedelijking is dat steeds moeilijker te vinden. De wilde bij kan niet zo ver vliegen en heeft dus een kleiner gebied om voedsel te vinden. Als wij met zijn allen gaan zaaien, is er meer voedsel voor de bij." Aangezien wilde bijen een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening van de mens, doen we ook onszelf hiermee een plezier.

- het Duitse Oktoberfest, een van ’s werelds grootste festivals, kan door het coronavirus niet doorgaan (RTL Z). Sinds 1810 wordt het Fest alleen wegens grote crises niet afgelast, zoals oorlogen, bomaanslagen en eerdere epidemieën. De regio Beieren, waar het traditionele feest normaal gesproken plaatsvindt, loopt een totaalomzet mis van ruim €1,2 miljard. Een flinke kater voor de Duitsers. En dat komt nog eens bovenop de toch al slecht lopende bierverkoop door de sluiting van de horeca. In Europa daalden de verkopen in het eerste kwartaal het meest, liet de Nederlandse brouwerijgroep Heineken vandaag weten (RetailDetail).

- moeite met afstand houden op straat? Doe als de Canadees Daniel Rotsztain (Daily Mail). Hij ging met een soort grote hoelahoep om zich heen de straat op. Zijn hoelahoep heeft een diameter van 4 meter. Daarmee probeert hij zijn mede-Canadezen op 2 meter afstand te houden. Dat is eigenlijk alleen mogelijk als hij op straat loopt. De trottoirs zijn te smal! Hij roept de burgemeester dan ook op wegen te sluiten voor auto’s, zodat voetgangers voldoende afstand kunnen houden.

Bovenop de coronacrisis lijkt zich een droogtecrisis te ontwikkelen. In het Belgische Oud-Turnhout (De Standaard) woeden net als in de Nederland Peel branden. Omroep Brabant meldt: "De grote brand in natuurgebied de Deurnese Peel is woensdag nog altijd niet onder controle. De harde wind maakt het moeilijk om de brand te bestrijden. Voortdurend zijn tien blusvoertuigen aan het blussen. Een gedeelte van het gebied waar de brand woedt, is moeilijk toegankelijk. De luchtmacht heeft ook vandaag Chinook-blushelikopters ingezet."

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken