Vandaag op de Horecava dan voor het eerst een wijn uit blik geproefd.
Wine in a can, daar werd het mee aangeprezen. Meteen komen een paar voor de hand liggende vragen op. Kun je het bewaren? Hoe wordt het afgevuld? Is het wel safe? Hoe moet je er aan ruiken? Enkele antwoorden. Voor de 'botteling' - of moeten we maar 'canning' zeggen? - wordt het zg. vinsafe-systeem gebruikt. Zo heet het gepatenteerde wijnverpakkingssyteem van Barokes. Deze Australische wijnproducent heeft maar liefst een Master of Wine (Peter Scudamore-Smith) weten te strikken om te verklaren welke voordelen het heeft. Voordelen waarmee de authenticiteit van de wijn in het blik vooral zou worden versterkt.
Het systeem verenigt drie elementen die, volgens de folder, onontbeerlijk zijn voor een succesvol wijn-in-blik-concept:
1) de chemische samenstelling van de wijn: er zijn minder concerveringsmiddelen en/of additieven nodig
2) speciale afvuleisen: door de uitsluiting van zuurstof bij de botteling kan de stabilisatie van de wijn beter worden gegarandeerd
3) de unieke binnenkleding garandeert dat wijn en blik nooit direct contact met elkaar hebben.


De blikjes zijn handzame en slank met een fris design. Ze worden in vier varianten op de markt gebracht:
- Cabernet shiraz merlot-bin 121
- Bubbly cabernet shiraz-merlot bin 171
- Chardonnay semillion bin 241
- Bubbly semillion bin 242

Ik heb er twee geproefd, allebei bubblies.
Wat viel op: het waren vrij zoete wijnen, maar van redelijke kwaliteit.

Het drinken gaat echter voor klassieke wijnmensen helemaal op de schop. Wij willen eerst een glas onder onze neus steken en gan dan pas drinken. Dat is wel erg lastig, zo uit het blikje....... Er is dus is er een andere manier van wijndrinken aan de orde.
De 'normale'wijnproefervaring is omgekeerd: in plaats van het 'gewone' van kleur, neus, smaak brengt blik je naar de trits smaak, neus, kleur. Dat is even wennen!


Als de jonge generatie - de doelgroep van deze wijn - hierdoor aan de wijn raakt, zal die totaal anders naar wijn kijken dan wij. Wij 'klassiekers' vinden de neus een van de belangrijkste dingen van wijn. Stiekum denk ik dat je die ook nooit wegkrijgt - dat zou bopvendien zonde zijn. Ik denk dus dat er straks een grote markt komt van wijndrinkende consumenten die door middel van cursussen de zaak weer op de rails wil krijgen. Maar misschien ben ik toch te klassiek in mijn benadering van wijn. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

voor meer informatie: foodpresent.nl
Dit artikel afdrukken