Maandag gaf staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis het startschot voor de overheidscampagne ‘Iedereen heeft het over NIX’. Het doel is het anti-rook- en anti-drinkbeleid extra onder de aandacht te brengen om het alcohol- en sigarettengebruik onder jongeren terug te dringen. Blokhuis moedigt ouders aan met hun kinderen te blijven praten over roken en drinken. Dat is volgens de staatssecretaris een van de belangrijkste succesfactoren van de inmiddels 5 jaar oude NIX18-campagne.

Ruim driekwart van de ouders (78%) en tieners (75%) vindt het ‘normaal’ dat je pas mag roken en drinken vanaf 18 jaar, schrijft het AD. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau PanelWizard uitvoerde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Toch laat recent onderzoek een stagnatie zien in de daling van alcoholgebruik onder jongeren.

Een boodschap van Blokhuis voor de ouders: “Bij kinderen die volop in de pubertijd zitten, lijkt het vaak alsof er weinig doordringt van wat je tegen ze zegt. Maar ik weet zeker – ook uit ervaring – dat er toch van alles blijft hangen van dat soort gesprekken. Alle kleine beetjes helpen.”
AD - ?Geen alcohol en niet roken is het nieuwe normaal?
  • Deel
Druk af