Wageningen UR schrijft naar aanleiding van de publicatie: 'Er is dus meer nodig dan biologische bedrijven om de biodiversiteit in agrarische gebieden te behouden. De auteurs van deze studie bevelen aan om het aantal habitats op het bedrijf te verhogen. “Verrassend genoeg hebben we niet meer habitats gevonden op biologische bedrijven, gemiddeld genomen over de twaalf onderzochte regio’s. Het is duidelijk dat habitatdiversiteit de sleutel is tot soortendiversiteit,” zegt Rob Jongman. “Als deze habitats anders zijn dan de rest van het bedrijf, zoals heggen en kruidenstroken, hebben zij een enorme invloed op de soortrijkdom van een bedrijf".'
Ondanks de tegenwind die hij er steevast mee oproept, hield Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en boegbeeld van de Topssector Agro Food, zich niet in om opnieuw op het belang van feiten te wijzen. Hij twitte:
Onderstreept nog maar eens weer hoe belangrijk het is om de feiten boven tafel te krijgen en daarop te acteren. http://t.co/huG5CegEpS
— Aalt Dijkhuizen (@AaltDijkhuizen) July 2, 2014
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Net als biodiversiteit zelf zijn ook de resultaten van onderzoek naar biodiversiteit complex en daarom lastig in een one-liner te vatten lijkt me. Een deel-onderzoek van het biobio project geeft een wat genuanceerder beeld: de geografische locatie is dominant en het effect van minerale stikstof op biodiversiteit is groot.
Wat verder niet heel expliciet genoemd wordt, maar waar deze kop wel op lijkt te slaan, is dat de afstand tussen welk landbouwsysteem dan ook en een 'natuurlijke' biodiversiteit veel groter is dan de variatie tussen landbouwsystemen (zit dat ook in het onderzoek? Jammer dat het onderzoek alleen betaald te lezen lijkt). Vandaar het belang van habitats, zowel op het bedrijf als in, al dan niet beschermde, natuur. De eerste lijkt dan ook belangrijk om landbouwsystemen op langere termijn vol te kunnen houden.
E.e.a. betekent ook dat er globaal minder grond beschikbaar is voor landbouw, minder consumeren dus. Mijn hypothese is dan ook dat minder consumeren een antwoord op vele milieuproblemen is, en een heleboel discussies op foodlog saai maar waar maakt. Overigens is die hypothese niet anders dan die van Hendrik, of van Patzek zo je wilt.
ps Dirk Zavel, goed punt van die regenwormen bij intensieve organische bemesting!
Aalt is ook welkom.
Mooi plekje om alle Foodloggers alvast uit te nodigen voor het Bionext Netwerkevent op 7 oktober :-) In Driebergen, met als keynotespeaker de Wageningse filosoof-ethicus Michiel Korthals.
#30, Jopie, ik kreeg vandaag dit doorgestuurd over bovenstaand onderzoek, misschien kun je bij Bionext dan ook nog eens aankloppen voor die gegevens die je niet kreeg (want ik vind dat eigenlijk wel schandalig).
Inderdaad Tedje, gaat het bij die diversiteit om bepaalde (bodem)functies als stabiliteit, productiviteit, turnover, resilience, health, you name it ( afhankelijk van allerlei spinnetjes, wormpjes, microben, amoebes e.a. ongenietbare beesjes en organismen), of gewoon om die grutto, die korenbloem, klaproos en viooltjes van Jopie, ik denk, bij de gewone burger , recreant (zoals ik), de landschapsarchitect en de wethouder om die laatste, esthetische dus, maar bij de doorgewinterde bioloog en ecoloog om dat eerste, twee totaal verschillende zaken natuurlijk. alleen al als je, zoals vroeger algemeen was, klaver in je weiland wilt hebben en houden (stabiele verhouding), kost dat zoveel meer inspanning, risico, extra werk (doorzaaien) en ook nog produktieverlies, dat je dat alleen doet als je er extra voor betaald wordt (biomelk). biodiversiteit betekent op bedrijfsniveau bijna altijd minder productiviteit (door meer onkruid of insectenvraat bijv., om maar te zwijgen over mezen en spreeuwen in je perenboomgaard). ik spreek hier wel even als advocaat van de duivel, dat zal duidelijk zijn .