De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat onderzoeken of supermarktketen Plus zich aan de regels houdt. Coöperatie Plus, die bekend staat als duurzamer en groener dan gemiddeld, moet sinds 1 juli namelijk extra geld vragen voor zogeheten Single Use Plastics, plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, maar tot nu toe doen de samenwerkende zelfstandige ondernemers dat nog niet.

Plus zegt te kampen met technische problemen en hoopt dat de strubbelingen binnenkort zijn opgelost. De inspectie gaat nu uitzoeken of dat waar is.

Andere supermarkten vragen wel extra geld voor plastic verpakkingen, maar klanten merken daar meestal niet veel van. Ze betalen maar een paar cent extra. Albert Heijn, Jumbo, Dirk van den Broek en Coop vragen 5 cent extra, Plus gaat dat ook doen. Lidl vraagt 1 cent extra en Aldi vraagt tussen de 5 en 10 cent extra. De bedrijven mogen de heffing in eigen zak steken.

Het is opvallend dat de meeste supermarkten vergelijkbare bedragen vragen. Ze hadden eigenlijk samen willen afspreken welke toeslagen ze zouden vragen, maar dat mocht niet van de Autoriteit Consument en Markt.

Wie zo rekent, weet alvast welke koppen straks in de kranten gaan verschijnen: 'supermarkten zien hun marge op SUP-producten met 30-200% stijgen
De overheid koos bewust voor een meerprijs in plaats van een heffing (belasting die in de zak van de overheid komt) om het gebruik van SUP-verpakkingen terug te dringen. De consument betaalt die meerprijs - die dus geen heffing is - aan de supermarkt. Met de extra winst op de verpakkingen moeten supermarkten zelf 'goed passende alternatieven' (zoals het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het noemt) ontwikkelen.

'Iedereen verantwoordelijk'
De overheid heeft besloten de consument geen SUP-belasting op te leggen omdat 'iedereen verantwoordelijk is', zoals op de site van de ILT te lezen valt. Wel heeft ze strenge sancties in haar hoofd voor wie die verantwoordelijkheid niet neemt. "Op basis van het gedrag en de ernst van de overtreding wordt een passende interventie ingezet. Er zijn waarschuwingen mogelijk, maar ook bestuursrechtelijk of strafrechtelijk optreden, waarbij een last onder dwangsom of boete door het OM kan worden opgelegd. De komende tijd wordt duidelijk in welke sectoren het goed gaat en in welke nog niet."

'Enorme stijging marge'
De overheid adviseerde om €0,50 extra in rekening te rekenen voor bijvoorbeeld een maaltijdsalade (die doorgaans tussen de €2,75 en €5 kost), €0,25 cent extra voor een éénpersoonsbeker yoghurt met muesli (die tussen €1,25 en €1,90 kost) en €0,05 cent voor voorverpakte groenten, fruit, noten en portieverpakkingen. Bedrijven mogen van de bedragen afwijken. Daar kiezen de supermarkten plichtmatig voor omdat de inflatie hun klanten al hard genoeg raakt. De extra centen die ze - tegen wil en dank - binnenkrijgen, dienen alleen het formele overheidsdoel, maar leiden niet tot minder plastic.

Het wachten is op ruzie tussen de overheid en supermarkten. En op het Financieele Dagblad dat voorrekent dat de supers in moeilijke tijden toch weer een leuke cent extra hebben kunnen graaien. Op een euro omzet zijn ze bij de huidige inflatie namelijk al blij als ze 2 à 3 cent overhouden. Wie zo rekent, weet alvast welke koppen straks in de kranten gaan verschijnen: 'supermarkten zien hun marge op SUP-producten met 30-200% stijgen'. De verplicht opgelegde prijsverhogingen zijn immers pure winst, ook al zat geen supermarkt er op te wachten.

kassabon met SUP heffing
Dit artikel afdrukken