AH nam met 'Beter voor...' het voortouw op het gebied van zowel duurzaamheid en dierenwelzijn als betere betaling van de boer. Een dergelijk geïntegreerd eisenpakket stond in de Nederlandse markt vooralsnog op zichzelf. Nu nodigt AH als het ware zijn conculega's uit te volgen. Daar konden minister Adema en zijn voorganger Staghouwer vooralsnog niet van dromen.
Albert Heijn zegt in een persbericht 'Beter voor...' een breed toegankelijk Topkeurmerk van Milieu Centraal te willen laten worden. Vanuit AH's missie 'Samen beter eten bereikbaar maken; voor iedereen' zette de blauwe supermarktketen de nodige stappen om naar beste kunnen bij te dragen aan het gezonder, socialer en duurzamer maken van de samenleving.
Door het uitgebreide ontwikkelde eisenpakket en de controle daarop van een privaat bedrijfslogo om te zetten naar een breed toegankelijk keurmerk wil Albert Heijn naar eigen zeggen bijdragen aan "een brede vernieuwing van de landbouwtransitie in Nederland".
Albert Heijn ging met Beter voor (Dier), Natuur & Boer van start in 2017. Het bedrijf zei verder te gaan dan PlanetProof, integreerde de basisnormen van Beter Leven van de Dierenbescherming. Het deed daar nog een schepje bovenop en nam fair pay-principes op. In totaal sloot het bedrijf 1.100 boeren en telers aan, 450 melkveehouders, 100 varkenshouders, 200 pluimveehouders en 360 groente- en fruittelers. De realisatie van het integrale programma wordt gecontroleerd door onafhankelijke controleurs en getoetst op ambitie, betrouwbaarheid en transparantie door Milieu Centraal.
Voor 2030 kan de excellentie dan nog wat stikstof- en natuurdoelen toevoegen zodat ook AH nog wat moet doen en er voor iedereen actie in de taxi blijftEconomisch is het AH-programma aantrekkelijk. Het bedrijf maakt in overleg met boeren lange termijn afspraken op basis van een gezonde verkoopprijs en - bijvoorbeeld in onderscheid met PlanetProof bij FrieslandCampina - afnamegaranties. Investeringen van boeren in verduurzaming of verbetering van dierenwelzijn vergoedt Albert Heijn al vooraf. De Zaanse super neemt dus het risico voor de ontwikkeling en de tijd die nodig is om het gezamenlijke eindproduct rendabel te laten worden.
AH stelt zijn integrale schema's op het gebied van dierlijke producten (zuivel, varkens, kippenvlees, eieren en groenten en fruit) nu open voor zijn concurrenten.
Minister Piet Adema kan ze overnemen en verplicht stellen. Bijvoorbeeld als doel voor 2027; wie dan niet aan de benchmark voldoet of boven deze oude normen uit is gegroeid is af en verliest zijn licence to produce of sell. Voor 2030 kan de excellentie er dan nog wat stikstof- en natuurdoelen aan toevoegen zodat ook AH nog wat moet doen en er voor iedereen actie in de taxi blijft. Hoe moeilijk kan het zijn als de marktleider je op gang helpt?
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick Veerman het gaat niet alleen om de criteria, maar ook om de bijbehorende normen.
Frits, dank voor je antwoord! Ook goed om te zien dat een handreiking zomaar tot een definitie kan worden.
Ik link de eisen van PlanetProof voor melk voor wie wil checken of de onderwerpen op beide lijsten voorkomen.
Dick Veerman #19 CLM heeft een vergelijk gemaakt tussen de Handreiking Natuurinclusieve Melkveehouderij van provincie Noord Brabant en Beter Voor.
In de Handreiking staan de volgende criteria:
- % blijvend grasland
- % eiwit van eigen land, zoals berekend in de KringloopWijzer.
- Stikstofbodemoverschot
- Broeikasgasemissies
- Ammoniakemissie
- % agrarisch natuurbeheer
- % kruidenrijk grasland
- % groen blauwe dooradering van totale bedrijfsoppervlakte
- Gebruik gewasbeschermingsmiddelen
- Gebruik stikstofkunstmest
- Fosfaatbodemoverschot
- Weidegang
- Eiwit in het totale rantsoen
met daarbij concrete normen.
Afhankelijk van de prestaties van een bedrijf krijgt een bedrijf 0 tot 200 punten, waarbij een minimum score van 1.000 punten noodzakelijk is voor een basisniveau van een natuurinclusieve bedrijfsvoering.
De resultaten van Beter Voor melkveebedrijven zijn beoordeeld op basis van de criteria en normen uit de Handreiking. Daaruit bleek dat het overgrote deel van de Beter Voor bedrijven boven het basisniveau van een natuurinclusieve bedrijfsvoering komt.
Hoe Planet Proof scoort op de Handreiking Natuurinclusieve Melkveehouderij hebben we niet onderzocht.
Bert, volgens CLM is 91% van de AH melkboeren natuurinclusief. Ik denk niet dat PlanetProof-melk er net zo goed doorheen zou komen.
Maar dat kunnen we vragen aan Frits van der Schans en Peter Leendertse van CLM.
Frits en Peter zouden jullie ons dat plezier willen doen?
Bert, die uitzending heb ik gezien. Vol frames, waar iedereen achter te krijgen valt, behalve als je te veel weet.
Het had een aardige debunk kunnen opleveren, maar ik heb er geen zin meer in om op iedere slak zout te leggen. Er zijn er simpelweg te veel.
Laten we het bij één aspect houden: wat doet het biologische certificaat voor het inkomen van de boer?
Wat Beter voor .... voor de boer doet in melk rekende ik al eens uit voor onze lezers, maar kan ik het zo snel niet vinden (ik zal later zoeken en het hier linken).