Het Amerikaans medisch centrum Cedars-Sinai heeft een nieuwe methode ontwikkeld om een snelle en niet dure schatting te maken van lichaamsvet en de mate van obesitas. De nieuwe maat is Relative Fat Mass (RFM) gedoopt. Dat meldt Science Daily.

“We wilden een betrouwbaardere, eenvoudigere en goedkopere methode ontwikkelen om het lichaamsvetpercentage te berekenen zonder geavanceerde apparatuur te hoeven gebruiken,” zegt onderzoeksleider Orison Woolcott.

Wetenschappers onderzochten meer dan 300 formules voor het schatten van het lichaamsvet van 12.000 volwassenen. De resultaten van de RFM-formule bleken het meest overeen te komen met de resultaten van een high-tech lichaamsscan genaamd DXA.

Voor de berekening zijn alleen de lengte en de tailleomtrek nodig. In tegenstelling tot de veelgebruikte, maar niet altijd veelzeggende Body Mass Index (BMI) maakt de RFM wel onderscheid tussen vrouw en man. Daarnaast heb je geen weegschaal meer nodig om de vetmassa te bepalen, maar alleen een meetlint. De maten stop je in een formule (eentje voor mannen en eentje voor vrouwen dus) en klaar is Kees of Klaartje.
ScienceDaily - More accurate measure of body fat developed
  • Deel
Druk af