De hogere productie is deels het gevolg van de warme zomer van 2018, die in heel Europa de wijnproductie naar recordhoogte opstuwde. In België liep door de fraaie zomer de productie op van zo'n 3.000 liter per hectare naar 5.000 à 6.000 liter, zegt Ghislain Houben, hoogleraar aan de Universiteit Hasselt en gespecialiseerd in wijn, in de Belgische zakenkrant De Tijd.

Ook nam het aantal Belgische wijnbouwers tussen 2014 en 2018 toe van 96 naar 134 en het areaal van 192 naar 383 hectare. De tijd helpt ook een handje: oudere ranken leveren meer druiven op.

'Gevaren'
Houben en wijnkenner en -auteur Peter Doomen waarschuwen in de krant voor mogelijke 'gevaren'. Belgische wijn is, net als Nederlandse, relatief duur om te maken. Door het klimaat ligt de productie per hectare lager dan zuidelijker in Europa. “Veel Belgen zijn nu uit chauvinisme bereid wat meer te betalen voor Belgische kwaliteit, maar dat blijft niet duren", aldus Doomen.

De grote valkuil is dat Belgische wijn vooral door Belgen wordt gedronken. “Als het aanbod blijft stijgen, moet er iets gebeuren. Ofwel vinden de Belgische wijnboeren een manier om te exporteren, ofwel gebeurt hier wat nu al gebeurt in Nederland. Daar is een overaanbod en worden verschillende wijngaarden gerooid omdat ze niet meer winstgevend zijn”, aldus Houben.
Dit artikel afdrukken