Volgens de Belgische minister van Landbouw werden tijdens de fipronilcrisis 77 miljoen eieren vernietigd en 1,9 miljoen kippen geruimd. Hij schat dat de kosten van de compensatieregeling tot zo'n €9,5 miljoen zullen oplopen; boeren kunnen zich tot eind april aanmelden.
'Normaal bedrijfsrisico' in Nederland
In Nederland is geen sprake van overheidssteun, omdat de overheid de crisis als een 'normaal bedrijfsrisico' beschouwt. Dat betekent dat deze week de eerste concrete claims bij eierboeren op de mat vielen, schrijft Boerderij. Eierhandelaren claimen soms tot tonnen schade bij de pluimveehouders voor de kosten van de terughaalacties. Dat hadden de eierhandelaren al aangekondigd. Supermarkten waren juist barmhartig en zagen van claims af.
De fipronilcrisis blijkt nog altijd niet tot een einde te zijn gekomen: van de 793 stallen waar de NVWA fipronil aantrof, zijn er 57 nog altijd volledig geblokkeerd en 424 volledig vrijgegeven. De overige moeten nog óf op mest óf op dieren worden vrijgegeven, meldt de boerenkrant. Vooral de mestafvoer blijkt een bottleneck door de beperkte verbrandingscapaciteit. Sinds gisteren mogen pluimveehouders van de NVWA met fipronil verontreinigde pluimveemest op bedrijfsniveau vermengen (homogeniseren) met eigen schone pluimveemest, zodat de mest via de reguliere kanalen kan worden afgevoerd.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat is de milieubelasting aan fipronil uit alle kippenstallen bij elkaar tov alle anti-vlooienbanden van de honden en katten ? Eventuele andere bronnen van verontreiniging door die stof ?
zie bijv: https://apvma.gov.au/sites/default/files/publication/15191-fipronil-prf-vol2-animal-safety-literature_0.pdf en https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/fipronil
Nog altijd zijn de eieren uit 30 stallen (op 13 bedrijven) wegens fipronil geblokkeerd, meldt de NVWA desgevraagd aan Boerderij.
In 28 van die stallen zitten overigens geen kippen, dus er komen ook geen eieren uit. In één stal zitten 'verklikkerkippen'.
In totaal zijn 794 stallen geblokkeerd geweest, daarvan zijn er inmiddels 515 gedeblokkeerd. In 164 stallen zijn de kippen vanwege fipronil geruimd (3.527.639 kippen). Nog altijd hebben 249 stallen te maken met een deelblokkade (voor mest en/of kippen), schrijft Boerderij.
"Milieudefensie is woedend: Boeren mogen van de NVWA aangelengde fipronil-mest uitrijden", kopt Trouw.
In de krant raast Bart van Opzeeland, campagneleider voedsel bij de organisatie: "Ik zou dit als fraude willen bestempelen. Dit is gewoon aanlengen van een giftige stof. Ze brengen de concentratie terug en niet het probleem. Verbazingwekkend dat de NVWA dit als oplossing goedkeurt. Echt, ik heb hier geen woorden voor."
"Onzin", is het korte weerwoord van Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Bij de pluimveehouders ligt - naar schatting - nog altijd 11.500 ton kippenmest, die door een gebrek aan capaciteit niet afgevoerd heeft kunnen worden. En dat afvoeren, dat is niet uitrijden, maar verwerken tot een - hoogwaardig - exportproduct.
Aldi en Lidl hebben hun eierprijs met € 01,0 / 10 stuks verhoogd. Die halen hun verlies wel binnen.