Daarmee geeft de Europese Commissie aan dat het pakket aan steunmaatregelen van de Belgische overheid niet gezien wordt als staatssteun of oneerlijke concurrentie. Dat betekent dat de Belgische pluimveehouders €21,8 miljoen aan schadevergoeding tegemoet kunnen zien. Voor compensatie komen in aanmerking: "de kosten van vernietiging van niet-conforme eieren en pluimvee (100%) en de waarde van de vernietigde eieren en kippen (50%), alsook een tussenkomst voor het reinigen en het ontsmetten van de stallen (100% met een maximaal forfaitbedrag) en een terugbetaling van de gemaakte laboratoriumanalyses op eieren en pluimvee (100%)."

De Belgische Boerenbond is vooral opgelucht. "Dat betekent dat de getroffen bedrijven nu met een gerust hart kunnen uitkijken naar de toekomst. Uiteindelijk wordt 2017 toch een jaar met een happy end voor hen."

In Nederland vinden de pluimveehouders het 'oneerlijk' dat de Belgen schadeloos gesteld worden. Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders zegt op de NOS: "Wij willen ook een schadefonds". De Haan wil "op zijn minst" dat de Nederlandse pluimveehouders "geen facturen voor monsters en extra onderzoeken van de NVWA" hoeven te betalen. De kans dat dat gaat gebeuren, lijkt miniem.

De opstelling van de Nederlandse politiek is steeds geweest dat de fipronilcrisis een 'normaal bedrijfsrisico' was. Zo zei voormalig staatssecretaris Van Dam augustus jl.: "Het gebeurt elke dag dat bedrijven slachtoffer worden van frauduleuze praktijken van anderen. De overheid is niet in staat om voor al die bedrijven de schade te compenseren." Voor Europese steun zou de fipronil-crisis niet in aanmerking komen, "omdat er sprake is van schade die is veroorzaakt door het handelen van private partijen" (het bedrijfje Chickfriend).

Om niet van 'staatssteun' beticht te worden, klopte Nederland niet in Brussel aan en zal dat ook niet gebeuren. "We weten dat dit niet de reactie is waar de getroffen pluimveehouders op hopen, maar de huidige ontwikkelingen in België doen niets af aan het voor Nederland principiële standpunt rond compensatie", aldus een woordvoerder van het ministerie van LNV.
Dit artikel afdrukken