Gedroogde en geperste kippenmestkorrels zijn een gewild exportproduct, meldt BNR. Van die korrels exporteert Nederland 220.000 ton naar zo'n 70 landen en de export stijgt jaarlijks met 15%. Organische kippenmest "wint de laatste tijd in populariteit ten opzichte van kunstmest", zegt Jaap Uenk van Cumula, de branchevereniging voor ondernemers in groen. "Die pluimveemestkorrel bevat alle stoffen die de bodem nodig heeft voor een goede groei". Om er aan toe te voegen dat de toekomst niet gegarandeerd is. De landen waar de mestkorrels nu naar toe gaan, kunnen natuurlijk ook ook hun eigen mestkorrels gaan produceren.

'Extreem duur om af te voeren'
Voor de door de fipronilcrisis geraakte kippenbedrijven blijkt hun mest een extra kostenpost te vormen. "Fipronilmest extreem duur om af te voeren", meldt BoerenBusiness. Mestverwerker BMC in Moerdijk is door de overheid aangewezen als de enige plek waar met fipronil besmette mest verwerkt mag worden - in dit geval verbrand en omgezet in groene stroom. BMC zou voor de fipronilmest van boeren die géén lid zijn de pluimveecoöperatie DEP andere tarieven rekenen dan voor de coöperatieleden - ook de fipronilbedrijven - die vaste prijzen betalen. "Handelaren stellen dat Orgafert (de mestophaler, red.) aan de poort met prijzen van €25 per ton (fipronilmest) rekent. Daar zouden de transportkosten nog bovenop komen. Volgens de handel wordt normaal gesproken juist €4 per ton betaald aan de puimveehouders die lid zijn van DEP," schrijft Boerderij.

BMC erkent dat voor niet-leden met fipronilmest andere tarieven gelden. Het bedrijf zal op korte termijn de tarieven en verwerkingskosten nader toelichten, klinkt het.
Dit artikel afdrukken