Als gevolg van de fipronilaffaire werden miljoenen eieren en kippen vernietigd nadat het insecticide fipronil in eieren werd aangetroffen. Fipronil is verboden in de voedselketen en de ontdekking leidde volgens het Belgische OM tot 'één van de grootste zaken rond voedselfraude van de afgelopen jaren', aldus Nieuwe Oogst.

Volgens de Belgische rechter handelde R. op een zodanige wijze, dat er sprake is van een 'criminele organisatie'. Dat is een primeur voor een milieudossier, schrijft VILT. "De beklaagden brachten door hun handelen de volksgezondheid in gevaar en veroorzaakten een enorme economische schade binnen de pluimveesector", klonk het in het vonnis.

Dat laat de rechter meespelen in de strafmaat: de daders - behalve R. zijn nog 2 verdachten veroordeeld - moeten miljoenen aan schadevergoeding betalen aan de Belgische staat, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) en het Vlaams Gewest, die hoge opruim- en reinigingskosten hebben moeten maken. Ook 21 gedupeerde pluimveebedrijven krijgen een schadevergoeding toegekend. Of die schadevergoedingen ooit betaald kunnen worden is de vraag: het bedrijf Poultry-Vision is sinds 2018 failliet. R. kreeg zelf ook nog een boete van €200.000 opgelegd. Hij overweegt nog of hij in beroep zal gaan, volgens Het Nieuwsblad.

'Wondermiddel'
R. is altijd vol blijven houden dat hij niet wist dat fipronil verboden was. Zijn product Dega 16, dat hij als 'bio' op de markt bracht, zou alleen menthol en eucalyptus bevatten. Het wondermiddel voor de bestrijding van bloedluis werd ook afgenomen door de Nederlandse eigenaren van Chickfriend die ook zeiden nergens van te weten. In Nederland liep de schade van de affaire op tot zo'n €75 miljoen. De Chickfriend-eigenaren werden 2 maanden geleden veroordeeld tot een jaar cel en een boete van €25.000, een milde straf vergeleken met hun Belgische zakenpartner.
Dit artikel afdrukken