Het Voedingscentrum is een onafhankelijke stichting die voor 100 procent gefinancierd wordt door de overheid. De organisatie heeft als taak de consument objectieve en betrouwbare informatie te geven over gezond, veilig en duurzaam eten.
Wij baseren ons daarbij op wetenschappelijke consensus. Dat we nieuwe ontwikkelingen ontkennen of negeren en alleen maar geduldig wachten op de nieuwe consensus, is écht onzin. We zorgen continu voor actuele voedingsadviezen.
Richtlijnen Goede Voeding
Eén van de belangrijkste wetenschappelijke bronnen is de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. De richtlijnen zijn samengesteld door wetenschappers met overzicht over de hele breedte van het voedingswetenschappelijke spectrum. Door uitgebreide literatuurstudies wordt wetenschap gewogen op relevantie, zwaarte van onderbouwing en effecten op het voorkomen van ziekte en sterfte. Er wordt bovendien uitgegaan van wat duidelijk is bewezen.
Er is geen ander document over voeding dat zo grondig wordt opgebouwd. De Gezondheidsraad doet over dit hele proces één tot twee jaar. De resultaten vormen de basis van de Richtlijnen van het Voedingscentrum. We baseren ons ook op nieuwe rapporten van de Gezondheidsraad, EFSA, WHO en het RIVM. Als de nieuwe inzichten zwaarwegend genoeg zijn, door een duidelijk effect op de gezondheid, dan passen we het direct aan. Zo hebben we in 2012 het vitamine D-advies aangepast op basis van nieuwe inzichten van de Gezondheidsraad.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een doorvertaling van de Richtlijnen Goede Voeding. Dit model is op honderden manieren in te vullen. Ook met een koolhydraatarm, vegetarisch of eiwitrijk eetpatroon. Dit wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Als je koolhydraatarm eet, kun je met het online eetdagboek Mijn Eetmeter precies zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en krijg je persoonlijk advies.
Degelijk advies
Noem ons behoudend of conservatief. Erg degelijk en grondig is onze manier van werken in ieder geval. De voedingsadviezen die hier uit voortkomen, maken hun gezondheidsbeloftes dan ook waar.
Fotocredits:Learn, unlearn, relearn, uitsnede, Purplechalk
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Peter
Mij verbaast het niet dat we het eens zijn. Over de positieve effecten van LCHF op gewicht en gezondheid denken we precies hetzelfde. Dezelfde vragen die jij aan Jaap stelt, heb ik hier en in e-mailwisselingen ook aan de orde gesteld. Een precies antwoord heb ik niet gekregen. Vaak een tegenargument op een stelling die net niet gemaakt is. Zo stelde ik in #88 dat Jaap zich nooit uitspreekt voor gezonde vetten. De reactie is dat hij in de CBO richtlijnen concludeerde dat laag-koolhydraat/hoog eiwit het meest effectief is. Dat is een reactie op een stelling die niet gemaakt is. Zijn standpunt lijkt een mengelmoes van te zijn: minder koolhydraten, focus op minder calorieën, meer bewegen, gezondere omgeving.
Allemaal een beetje waar, stappen in de goede richting: maar er zijn betere alternatieven. Ondersteund door het best mogelijke wetenschappelijke onderzoek.
Inmiddels heb jij nu ook 3x de vraag gesteld waarom dat niet als basis voor voedingsadvies dient met de bijbehorende ideeën om ook de omgeving zo in te richten.
@ Jaap: :-) Oeps, ik zie het: een "O" teveel in #91. Ik heb het aangepast (mijn excuses aan het contactorgaan gereformeerde gezindte). Ik heb het hier uiteraard over het Convenant Gezond Gewicht.
JOGG is het deelconvenant van CGG wat zich richt op de doelgroep 0-19 jaar. Maar van de rest van Nederland heeft volgens de laatste cijfers 53% van de mannen en 41% van de vrouwen overgewicht. En die krijgen op de CGG-website de volgende kernboodschappen (letterlijke citaten):
" Primair ligt de oorzaak bij het individu (...) De verleiding om te veel te eten en weinig te bewegen is groot (...) Motieven als geld, genot, gemak en gewoonten zijn sterke drijfveren(...) De oplossing is dat elk individu de balans tussen eten (energie-inname) en bewegen (energieverbruik) herstelt (...) We moeten het mensen gemakkelijker maken door voorlichting, productinformatie en aanpassing van het aanbod".
JOGG gaat er van uit dat jongeren van 0-19 in de problemen komen door een obesogene omgeving. Voor de mensen boven de 20 geldt dat kennelijk niet? Die moeten maar zorgen dat hun energiebalans op orde is (fysiologisch een ronduit onjuiste versimpeling van de realiteit). Maar als die oudere groep het dan alleen moet hebben van voorlichting, productinformatie en aanpassing van het aanbod, mag je dan niet op zijn minst een adequate visie verwachten over de kwaliteit van ons voedingspatroon en de invloed daarvan op de ontwikkeling van ons gewicht (daar gaat dit hele draadje over).
Het enige wat je in de achtergrond-informatie daarover terugvindt bij de CGG-website over kwaliteit van voeding is dat veruit de meeste mensen niet eten volgens de groente- en fruitnorm. De consumptie hiervan moet dus omhoog. Maar je leest niets over de invloed van onze huidige eetpatronen op de hele ontwikkeling van overgewicht in Nederland en de westerse wereld.
Het wordt ons dus niet gemakkelijk gemaakt om de weg weg terug te vinden richting gezond gewicht. Minder eten, meer bewegen is voor veel mensen >20 een doodlopende weg. Vandaar mijn vraag in #91 en die ik heb verduidelijkt in #94, en waarop ik helaas geen antwoord heb gekregen.
Nuancering: Ik zie dat Jaap nu in #92 nog een paar concrete voorbeelden heeft opgenomen, zoals het verminderen van suikerhoudende dranken en het bevorderen van gebruik van onbewerkt voedsel (ipv ultraprocessed foods). Als het Voedingcentrum dit ook prominent in zijn voorlichting zou opnemen, doen we al een paar forse stappen vooruit. Nog beter zou zijn om JOGG landelijk "uit te rollen"
(en bovendien zou ik het prettig vinden als ik antwoord zou krijgen op mijn vraag)
@Peter Ik nam aan dat je het over JOGG had (COGG geeft alleen als hits: Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG)).
Kernboodschappen JOGG passen binnen het bevorderen van gezondere voedingsgewoonten, gezonder voedselaanbod en meer lichaamsbeweging.
@Jaap #92 - Ik suggereer helemaal niet dat jij het oneens bent met JOGG (ik heb JOGG niet eens genoemd) en heb geenszins de bedoeling om een draai te geven aan je mening. Ik stel een vraag.
JOGG vind ik een prachtige aanpak, die me helemaal lijkt te passen bij jou manier van denken over overgewicht, en die het probleem aan alle kanten tegelijk aanpakt. Internationaal waar dergelijke projecten worden opgepakt, lijken ze succesvol. Helaas doet 80% van de gemeenten in Nederland (nog) niet mee.
Mijn vraag is als een voedingspatroon (niet een geïsoleerd macronutrient, maar in dit geval een LCHF-voedingspatroon) een positief effect heeft op gewichtsverlies, dan is het logisch dat ditzelfde voedingspatroon kan bijdragen aan het voorkomen en terugdringen van overgewicht in brede lagen van de bevolking (en zo wordt het door een deel van de wetenschappers ook gepropageerd).
Ik constateer dat dit geen rol lijkt te spelen in de kernboodschappen rond de aanpak van overgewicht. Ik verbaas me daarover en vraag hoe dit mogelijk is?
(en nogmaals dit heeft niets te maken met een mening over jouw opvattingen - het is een vraag)
Ik denk dat het grote verschil tussen roken en voeding/overgewicht is, dat het voeding/overgewicht probleem nog steeds niet serieus wordt genomen.