Het Voedingscentrum is een onafhankelijke stichting die voor 100 procent gefinancierd wordt door de overheid. De organisatie heeft als taak de consument objectieve en betrouwbare informatie te geven over gezond, veilig en duurzaam eten.
Wij baseren ons daarbij op wetenschappelijke consensus. Dat we nieuwe ontwikkelingen ontkennen of negeren en alleen maar geduldig wachten op de nieuwe consensus, is écht onzin. We zorgen continu voor actuele voedingsadviezen.
Richtlijnen Goede Voeding
Eén van de belangrijkste wetenschappelijke bronnen is de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. De richtlijnen zijn samengesteld door wetenschappers met overzicht over de hele breedte van het voedingswetenschappelijke spectrum. Door uitgebreide literatuurstudies wordt wetenschap gewogen op relevantie, zwaarte van onderbouwing en effecten op het voorkomen van ziekte en sterfte. Er wordt bovendien uitgegaan van wat duidelijk is bewezen.
Er is geen ander document over voeding dat zo grondig wordt opgebouwd. De Gezondheidsraad doet over dit hele proces één tot twee jaar. De resultaten vormen de basis van de Richtlijnen van het Voedingscentrum. We baseren ons ook op nieuwe rapporten van de Gezondheidsraad, EFSA, WHO en het RIVM. Als de nieuwe inzichten zwaarwegend genoeg zijn, door een duidelijk effect op de gezondheid, dan passen we het direct aan. Zo hebben we in 2012 het vitamine D-advies aangepast op basis van nieuwe inzichten van de Gezondheidsraad.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een doorvertaling van de Richtlijnen Goede Voeding. Dit model is op honderden manieren in te vullen. Ook met een koolhydraatarm, vegetarisch of eiwitrijk eetpatroon. Dit wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Als je koolhydraatarm eet, kun je met het online eetdagboek Mijn Eetmeter precies zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en krijg je persoonlijk advies.
Degelijk advies
Noem ons behoudend of conservatief. Erg degelijk en grondig is onze manier van werken in ieder geval. De voedingsadviezen die hier uit voortkomen, maken hun gezondheidsbeloftes dan ook waar.
Fotocredits:Learn, unlearn, relearn, uitsnede, Purplechalk
@Peter
Mij verbaast het niet dat we het eens zijn. Over de positieve effecten van LCHF op gewicht en gezondheid denken we precies hetzelfde. Dezelfde vragen die jij aan Jaap stelt, heb ik hier en in e-mailwisselingen ook aan de orde gesteld. Een precies antwoord heb ik niet gekregen. Vaak een tegenargument op een stelling die net niet gemaakt is. Zo stelde ik in #88 dat Jaap zich nooit uitspreekt voor gezonde vetten. De reactie is dat hij in de CBO richtlijnen concludeerde dat laag-koolhydraat/hoog eiwit het meest effectief is. Dat is een reactie op een stelling die niet gemaakt is. Zijn standpunt lijkt een mengelmoes van te zijn: minder koolhydraten, focus op minder calorieën, meer bewegen, gezondere omgeving.
Allemaal een beetje waar, stappen in de goede richting: maar er zijn betere alternatieven. Ondersteund door het best mogelijke wetenschappelijke onderzoek.
Inmiddels heb jij nu ook 3x de vraag gesteld waarom dat niet als basis voor voedingsadvies dient met de bijbehorende ideeën om ook de omgeving zo in te richten.