Het blijft – voor de meesten onder u althans – een lastig fenomeen: wat is nou het lekkerste barbecueweer?

Mijzelf, als ware vakidioot, maakt het niets uit. Ik sta altijd met plezier te koken buiten, of er nou zweetdruppels of ijspegels aan mijn neus hangen. Maar de wat minder met het barbecuevirus besmette medelanders trekken hun barbecue toch pas uit de spreekwoordelijke mottenballen als de lentezon zich voor het eerst laat zien en verbannen het arme ding weer naar de donkere schuur zodra de herfstblaadjes weer van de bomen vallen.

Maar dit jaar heb ik het idee dat de barbecue in het geheel niet onder de hoes verdwenen is, gedurende de seizoenen. Afgelopen weekend nog: 21 graden buiten, terwijl het toch geen mirakel was geweest gezien de tijd van het jaar, als we nog in winterjas een hagelbui hadden moeten trotseren.

En daar stond ik dan, een prachtig viergangenmenu bereidend, compleet met glühwein en erwtensoep als amuse. Want ja, de belangstellenden hadden zich in de zomer reeds ingeschreven voor een workshop ‘winterbarbecue’... Prachtig barbecueweer, dus. Of juist niet? Aankomend weekend gaat het sneeuwen, hoorde ik zojuist. Zegt ú het maar...

Laat ik voor mijn eerste barbecuerecept op Foodlog dan maar iets verzinnen dat alle weertypes aankan: rundersukade. Mijn oma en moeder hebben dit heerlijke stukje vlees vaak op de zondagse dis doen belanden, na een hele dag en het liefst de zaterdag ervoor nog, sudderen op een laag vuurtje... Toen ik ze vertelde dat ik hun draadjesvlees gewoon op de barbecue gooide keken ze me aan alsof ze water zagen branden.

Wanneer we namelijk een goed stukje sukade gebruiken en de zeen in het midden verwijderen, is dit vlees ook zeer geschikt voor de barbecue! Gewoon, een paar minuutjes op een gloeiend hete barbecue grillen en eten als biefstuk. Er bestaat bijna geen lekkerder stukje rundvlees! Zoals gezegd, zorg dat je een geschikt stuk rundersukade gebruikt; ikzelf ben helemaal weg van O’Sullivans Irish Beef. Prachtige, grasgevoederde Ierse Angus!

Ik wens u smakelijk eten en ‘bijpassend’ barbecueweer toe!

steaksandwich


Steak sandwich van gegrilde rundersukade met gepofte paprika en mierikswortelmayonaise
Porties: 8 stuks
Moeilijkheidsgraad: 2
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Grill tijd: 10 tot 12 minuten
Grill methode: Direct grillen
Benodigdheden: plastic zakje (voor het losweken van de paprikaschil)

Ingrediënten:
- 800 gram sukade (O'Sullivan Irish beef!)
- 2 rode paprika's
- 1 bos peterselie
- 250 gram crème fraîche
- 250 gram Zaanse mayonaise
- 2/3 potje mierikswortelpuree
- sap van 1 limoen
- 8 ciabatta's
- bieslook
- 50 gram rucola
- scheutje witte balsamicoazijn
- olijfolie
- peper & zout

Voorbereiding:
Vul de houtskoolbarbecue voor één-derde met houtskool en laat twee-derde leeg! Op deze manier creëer je drie verschillende hittezones, zodat je het vlees kunt verplaatsen wanneer het door moet garen of wanneer de zone te heet is. Rechtstreeks boven de gloeiende kolen grillen noemen we ‘direct grillen’. Een gasbarbecue moet worden voorverwarmd op de hoogste stand.

Bereiding:
Leg de rode paprika's rechtstreeks in de gloeiende kolen en laat ze aan alle kanten zwart blakeren. Haal ze uit de barbecue en doe ze een kwartietje in een plastic zakje zodat de zwarte schil gemakkelijk loslaat.
Grill de sukade aan één stuk op de hete barbecue, ongeveer 5 minuten per kant.
Bak de ciabatta's af in de oven (of in de barbecue). Maak ondertussen de mierikswortelmayonaise: Doe de crème fraîche en mayonaise in een kom en voeg daarbij de mierikswortelpuree, het limoensap en de bieslook. Maak op smaak met peper en zout.
Verwijder de zwarte schil van de paprika's, verwijder de zaden en snij de paprika's in dunne reepjes. Voeg hier de fijngehakte peterselie toe, samen met een druppeltje witte balsamico en olijfolie. Maak de rucola op smaak.
Bestrijk de ciabatta's met de mierikswortelmayonaise, bedek met rucola en paprika-peterseliesalsa.
Trancheer de sukade en verdeel de tranches over de broodjes.
Bestrooi met versgemalen zwarte peper en zeezout!

Ralph de Kok is gegrepen door de BBQ. Hij werd in 2010 Nederlands BBQ Kampioen tijdens de eerste wedstrijd ter promotie van het BBQ-en. Ralph heeft zijn eigen BBQ speciaalzaak in Cuijk die Het Barbecuepaleis heet.

Fotocredits: Ralph de Kok
Dit artikel afdrukken