Onder het kopje "De calorie-inname moet die zorgpremies bepalen" schrijft Bakas:

Door het slecht doordachte idee van zorgpremiedifferentiatie op basis van inkomen wordt van hogere inkomensgroepen nu nog meer solidariteit geëist, terwijl mensen die ongezond eten geen prikkels krijgen om hun zorgconsumptie te verminderen.

Gezonder eten en drinken is hard nodig, want Nederland dreigt een land vol dikzakken te worden. De kosten voor overgewicht worden in Nederland becijferd op 1,2 miljard euro aan extra medische zorg en 2 miljard euro aan verloren arbeidsproductiviteit. Obesitas, diabetes en andere ziekten die voortkomen uit ongezond eten en te weinig bewegen, komen verhoudingsgewijs vaker voor bij minder verdienenden en lager opgeleiden.

Het bonus-malussysteem dat ik bepleit, werkt als volgt. Verzekerden kunnen er vrijwillig voor kiezen inzicht te geven in hun leefstijl. Zij doen dat door alle hapjes en drankjes die ze kopen te registreren via een app op hun smartphone. Die houdt ook bij of ze wel genoeg bewegen. Ook geeft deze groep inzage in hun handel en wandel op internet. Zo worden valsspelers, die bijvoorbeeld stiekem fastfood bestellen, ontdekt. Als je volledige openheid van zaken geeft, maak je kans op een flinke korting op je zorgpremie. Hecht je aan je privacy dan betaal je de volle mep.

Als de calorie-inname van burgers voor de hoogte van de zorgpremie bepalend wordt, dan zullen veel laagopgeleiden de hoogste zorgpremie gaan betalen. Net goed. Wie niet horen wil, moet maar voelen.


In de krant kan niemand reageren. Hier wel. Wat vindt u van het voorstel van Bakas?

Adjiedj Bakas, Trendwatcher en auteur van The Future of Food.

Fotocredits: ell brown
Dit artikel afdrukken