Andrew Dyhin, oprichter van Potato Magic, ontdekte hoe je aardappelen vloeibaar kunt maken. In de afgelopen 12 jaar heeft hij er verschillende zuivelproducten van gemaakt. Zo maakte hij kaas, melk, vla en zelfs ijs met 96% aardappel.

Dyhin wil een plantaardig alternatief voor de reguliere zuivelproducten bieden en meteen ook een oplossing voor de honderdduizenden aardappels die nu verspild worden in Australië omdat ze niet aan de standaard voldoen. Het gebruiken van aardappels die anders in de vuilnisbak zouden belanden is duurzaam en draagt bij aan het vergroten van voedselzekerheid.

Productie
Hoe Dyhin de aardappels precies vloeibaar maakt, wil hij niet zeggen. Hij wil alleen vertellen dat hij op het idee kwam door het observeren van ontwikkelingen in laboratoriumapparatuur. Van de vloeibare rauwe aardappel maakt Dyhin blokken die je in de keuken kunt gebruiken. Je kunt de blokken in kleine blokjes snijden die als kaas in salades te gebruiken zijn of je kunt het blok schaven om er gnocchi van te maken. Met behulp van zout en extracten kan de aardappel een zuivelsmaak krijgen.

Toekomst
Dyhin is op zoek naar investeerders voor Potato magic om de productie op te kunnen schalen. De grootste uitdaging is wat hem betreft het winnen van het vertrouwen van consumenten. ‘Vloeibare aardappel’ klinkt immers niet erg aantrekkelijk.
Dit artikel afdrukken