Dyhin wil een plantaardig alternatief voor de reguliere zuivelproducten bieden en meteen ook een oplossing voor de honderdduizenden aardappels die nu verspild worden in Australië omdat ze niet aan de standaard voldoen. Het gebruiken van aardappels die anders in de vuilnisbak zouden belanden is duurzaam en draagt bij aan het vergroten van voedselzekerheid.
Productie
Hoe Dyhin de aardappels precies vloeibaar maakt, wil hij niet zeggen. Hij wil alleen vertellen dat hij op het idee kwam door het observeren van ontwikkelingen in laboratoriumapparatuur. Van de vloeibare rauwe aardappel maakt Dyhin blokken die je in de keuken kunt gebruiken. Je kunt de blokken in kleine blokjes snijden die als kaas in salades te gebruiken zijn of je kunt het blok schaven om er gnocchi van te maken. Met behulp van zout en extracten kan de aardappel een zuivelsmaak krijgen.
Toekomst
Dyhin is op zoek naar investeerders voor Potato magic om de productie op te kunnen schalen. De grootste uitdaging is wat hem betreft het winnen van het vertrouwen van consumenten. ‘Vloeibare aardappel’ klinkt immers niet erg aantrekkelijk.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zuivel van gras en (on)kruiden maken zonder laag-rendements-koe, dat moet dan toch ook mogelijk zijn? Ik vermoedt dat het qua structuur iets van zuivel weg heeft en valt onder categorie sojaMelk, hoofdKaas, pindaKaas, paasEitjes, enz..
Briljant! We gaan met aardappels zuivel maken. Want zuivel maken, dat is pas moeilijk. Er is immers een schrijnend tekort aan zuivelboeren, gelukkig springen de aardappelboeren bij om het tekort aan melk aan te vullen...
De hedendaagse 50e generatie reguliere varkens weten helemaal niet wat aardappels zijn woklo. Voedselverspilling is, al dan niet modieus, hier en nu.
"Ria, het klopt dat we nog niks van proces weten, maar het schijnt per ongeluk te zijn gebeurd, dus erg geavanceerd kan het niet zijn." Jouw stelling dat "(...) het dus valt in de categorie van bewerkt voedsel waar we niet beter van worden)" moeten we dus nog even afwachten.
Tom, dan is de vraag wat die aardappel op deze manier teweeg gaat brengen. Krijgen we een smaak-effect als van zuivel (wat ik vermoed)?
Dat doe ik zelf al tijden (mijn familie deed dat -waarschijnlijk bijv. heel Nederland-, Jamie Oliver heeft mij daar verder bewust van gemaakt).
Dus inderdaad misschien niet echt nieuw en een beetje opgeklopt. Maar ik blijf wel nieuwsgierig, mits ik meer info krijg.
Ria, het klopt dat we nog niks van proces weten, maar het schijnt per ongeluk te zijn gebeurd, dus erg geavanceerd kan het niet zijn. Een aardappel bevat voor groot deel uit zetmeel, terwijl zuivel veel vet en/of eiwit bevat. Je zet het ene niet zomaar per ongeluk om in het andere.