Er zijn nog geen beelden. Woensdag, 8 januari, zou begonnen worden met een vijfdaagse actie waarbij vanuit helikopters tienduizend wilde dromedarissen in het zuiden van Australië afgeschoten worden. De dieren laten zich door niets en niemand tegenhouden op zoek naar het schaarse water en zouden zelfs een gevaar voor mensen vormen.
Australië kampt al jaren met droogte en wordt momenteel geteisterd door de ergste bosbranden ooit. De dieren trekken daarom naar de bewoonde wereld op zoek naar water en hinderen daar mensen.

Dromedarissen komen oorspronkelijk niet in Australië voor. Ze zijn eind negentiende eeuw ingevoerd als lastdieren. Ontsnapt of losgelaten hebben ze zich uitstekend weten te handhaven: er lopen naar schatting 1 à 2 miljoen dromedarissen rond, schrijft de NOS. Er zou zelfs sprake zijn van een plaag.

Uit het buitenland komt kritiek. 'Niet afschieten!', klinkt het in een petitie. Of, nog opvallender: 'Geef ons onze dromedarissen terug'. Dat eist de herdersvereniging van Somaliland. De Somaliërs zijn er van overtuigd dat de dromedarissen uit de voormalige Britse kolonie Somaliland komen. En omdat dromedarissen de Somaliërs "zeer dierbaar" zijn - ze komen direct op de tweede plaats na de mens - zou Australië het leven van de dieren moeten sparen en ze terugsturen naar Somalië, schrijft Trouw. In Australië liggen vele landbouwhuisdieren dood langs de afrastering die hen tegenhielden op de vlucht weg van het vuur - very disturbing, zegt een man die er langsrijdt op Sky News.


Independent - 10,000 camels in Australia to be shot because they drink too much water
  • Deel
Druk af