Amerikanen in de ruimte vierden dit jaar Thanksgiving met een echt feestdiner. Voedingswetenschappers van NASA bedachten heuse ‘nul-G’ maaltijden (die bij gebrek aan "G", de zwaartekracht, geen roet in het eten gooien) van een aantal traditionele Thanksgiving gerechten. Dat schrijft Space.com.

Thanksgiving is in Amerika en Canada een nationale feestdag. Op deze dag werd oorspronkelijk het binnenhalen van de oogst gevierd, maar voor Amerikanen en Canadezen is het tegenwoordig vooral een feest waarop je met je directe familie samenkomt.

In-flight menu
De Amerikaanse astronauten die genieten van de nieuwe NASA-maaltijden cirkelen in een baan om de aarde op 400 kilometer afstand van het aardoppervlak in het International Space Station (ISS). De astronauten, bevelhebber Barry Wilmore en technici Terry Virts en Samantha Cristoforetti, kregen een dagje vrij op Thanksgiving Day, donderdag 27 november. De bemanning was ’s avonds voorzien van een traditioneel ‘diner’. Het in-flight menu bestond uit gerookte kalkoen, het meest traditionele Thanksgiving gerecht, gekonfijte jam, boontjes en champignons, maïsbroodvulling en kersen-bosbessen taart. Daarnaast konden de bemanningsleden smullen van een aantal persoonlijke Thanksgiving favorieten. ‘Ik kom uit Tennessee, dus ik ben opgegroeid met het drinken van zoete thee, daarom heb ik dat hier ook gekregen’ zegt Wilmore in zijn Thanksgiving video.

De astronauten deelden de maaltijd met hun 3 nieuw gearriveerde Russische collega’s, die zondagavond (23 november) bij het station aankwamen. De Russen hadden geen vrije dag, maar nationale feesten vieren alle bemanningsleden gewoonlijk samen tijdens de avondmaaltijd.

Koken zonder zwaartekracht
Door de afwezigheid van zwaartekracht (G-kracht) is opslag en bereiding van eten in de ruimte een heikel punt en daarom was het een hele klus om de Thanksgiving-maaltijden te maken. Het eten aan boord van ISS moet lang houdbaar zijn zonder koeling en is daarom gevriesdroogd of ’thermostabilized’ (een proces dat vergelijkbaar is met inblikken, maar waarbij voedsel in een zakje wordt verpakt). Omdat er geen magnetron of oven aan boord is, moeten de astronauten hun maaltijden kunnen verwarmen met warm water.

Ooit moet dat anders worden. "Op een dag oogst een astronaut zijn voedsel in de ruimte, dat is zeker nodig bij verre bestemmingen zoals Mars", aldus NASA. De traditioneel met Thanksgiving gegeten zoete aardappel zou daarvoor heel geschikt zijn, de hele knol is eetbaar en levert zowel energie als beta-caroteen, wat goed zou voor aanpassingen aan het licht in de ruimte.

Fotocredits: NASA
Dit artikel afdrukken