0
Fotocredits: Tomatoes under red and blue LEDlights, NASA, Rawpixel

Flash VoedselketenAstronaut at verdwenen ruimtetomaat niet op

Nog nooit verbleef een astronaut zo lang in het ruimtestation ISS als de Amerikaan Francisco 'Frank' Rubio. Maar liefst 371 dagen bracht hij er door. Eenmaal terug op aarde betreurde hij het onverklaarbare verlies van een door hem gekweekte minitomaat. Die had hij vast stiekem opgegeten, vermoedden de andere astronauten.

Eén van de experimenten waar Rubio zich aan boord van het ISS mee bezighield, was het kweken van sla en groente in gewichtsloze omstandigheden en onder LED-licht. Hij slaagde erin tomatenplantjes uit zaad op te kweken als onderdeel van het project Veg-05, een handige benaming voor een onderzoek naar "oogst-en-eet salade-gewasproductiviteit, voedingswaarde en acceptatie ter aanvulling op het voedselsysteem van het ISS." Rubio kweekte uiteindelijk 12 tomaatjes. Nou ja, 11 dus, want één tomaatje verdween. In een controle-experiment op aarde leverden de plantjes overigens ruim 100 tomaatjes op.

Rubio kan opgelucht ademhalen en hoeft niet te vrezen voor eeuwige blaam als tomatendief. Het missende tomaatje is terecht, vertelde de 7-koppige crew die nu aan boord is in een uitzending om de 25ste verjaardag van het ISS te vieren. Waar de tomaat uithing in het 108 meter lange ruimtestation en in welke conditie de vrucht verkeerde, is niet bekend gemaakt.

The Guardian - Lost in space no more: missing tomato found in space station after eight months, 11 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.