1
Fotocredits: Lettuce, Liz West

FlashRuimtesla tegen botverlies

Astronauten verliezen tijdens hun verblijf in de ruimte gemiddeld 1% botmassa per maand. Met het hormoon PTH kan dat botverlies voorkomen worden. Alleen moet je dat dan iedere dag inspuiten. Dat is niet zo handig tijdens een langdurige ruimtereis, zoals bijvoorbeeld naar Mars. Amerikaanse onderzoekers bedachten daarom een andere oplossing. De bacterie Agrobacterium tumefaciens kan planten infecteren en specifieke genen overdragen. Bijvoorbeeld het gen dat PTH aanmaakt. Gewoon slazaadjes meenemen (in een duimgroot potje zitten al duizenden zaadjes), de sla opkweken (dat lukt aan boord van een ruimteschip) en opeten. Vierhonderd gram sla per persoon per dag is genoeg. Dat is wel een hele grote bak met een - op aarde - 'onduurzaam luxe artikel'.

EurekAlert - Space-grown lettuce could help astronauts avoid bone loss, 28 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Enno Veerman
Enno Veerman Onderzoeker en twijfelzaaier
  • #1
  • 28 mrt '22
  • 22:24

Beetje raar verhaal: er is namelijk een reden waarom parathyroid hormoon moet worden geïnjecteerd en niet eenvoudig in tabletvorm wordt toegediend. PTH is een (relatief klein) eiwit dat in het maag-darmkanaal snel wordt afgebroken door allerhande eiwit-afbrekende enzymen aldaar. Een therapeutische plasma concentratie is via de orale route praktisch niet haalbaar.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.