Het Amerikaanse National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism startte vorig jaar deze competitie in de zoektocht naar de beste wearable om het alcoholpercentage te meten. De BACtrack Skyn won de hoofdprijs van $200.000.

Deze armband meet het alcoholniveau via het zweet op de huid en stuurt die gegevens door naar een smartphone. Via een algoritme wordt dan het alcoholpercentage in het bloed bepaald.

Er is al langer behoefte aan betere technologie om het percentage alcohol in het bloed vast te stellen. Blaastests zijn onhandig en duur. Een ander nadeel is dat ze alleen op één bepaald moment meten en geen continue monitoring kunnen bieden.

Keith Nothacker van BACtrack: “De huidige apparaten zijn te groot. Wij wilden iets maken wat mensen makkelijk kunnen dragen.” De armband kan de blaastesten nog niet vervangen, omdat ethanol er ongeveer 45 minuten over doet voordat het via de huid meetbaar is. De slimme wearable is ontworpen om gedurende langere tijd te monitoren hoelang je onder invloed bent.

De BACtrack Skyn moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse Food and Drug Administration en is nog niet te koop.
Dit artikel afdrukken