Amerikaanse klanten van Noorse zalmkwekerijen spannen gezamenlijk een rechtszaak aan wegens verboden prijsafspraken. Dat schrijft het vakblad SeafoodSource.

De Amerikaanse vishandelaren verdenken de zalmbedrijven van het maken van onderlinge afspraken die de prijs van kweekzalm hoog houden. Dergelijke prijsafstemming is in strijd met de Sherman Anti-Trust Act die al sinds 1890 ‘monopolistische zakelijke praktijken’ verbiedt.

De aanklacht is mede gebaseerd op het lopende onderzoek van de Europese Commissie naar die vermeende kartelvorming. Foodlog berichtte daar in februari van dit jaar al over. Europese mededingingsautoriteiten deden toen invallen bij vestigingen van Noorse zalmkwekerijen in Nederland en Schotland. De zaak is nog in onderzoek.

Ook Nederlandse vishandelaren hebben al jaren te maken met steeds hogere prijzen voor kweekzalm uit Noorwegen en vermoedden al langer dat de prijs kunstmatig hoog wordt gehouden. De kwekerijen beweren dat de productiekosten gestegen zijn en dat die stijging aan de klant doorberekend wordt. Dat wordt echter betwist, ook door de Amerikaanse handelaren.
Seafoodsource - US companies file class-action suit alleging price-fixing by Norwegian farmed salmon firms
Reageer
  • Deel
Druk af