De Europese mededingingsautoriteiten hebben invallen gedaan bij vestigingen van Noorse zalmkwekerijen in Nederland en Schotland. De onaangekondigde inspecties vonden plaats in het kader van een onderzoek naar kartelvorming, meldt de Europese Commissie.

Noorwegen had in 2016 84% van de Europese kweekzalm-markt in handen. De EU verdenkt een aantal Noorse zalmkwekers van verboden prijsafspraken om de prijs van Atlantische kweekzalm kunstmatig hoog te houden of zelfs nog te omhoog te drijven. Op kartelafspraken staat een boete die kan oplopen tot 10% van de wereldwijde omzet.

De Noorse mededingingsautoriteiten zeggen niet betrokken te zijn bij het onderzoek. Om toch de benodigde informatie te kunnen verzamelen - Noorwegen is immers geen lidstaat van de EU - vonden de invallen plaats bij wel op Europees grondgebied gevestigde dochterondernemingen. De onderzochte bedrijven, vestigingen van het Noorse Mowi (vroeger Marine Harvest), Grieg Seafood en SalMar, hebben allemaal Noorse aandeelhouders. Norway Royal Salmon, een andere grote zalmkweker, is niet onderzocht. Alle bedrijven zeggen aan het onderzoek mee te werken.

De kweekzalmindustrie is in hevige concurrentie verwikkeld om nieuwe markten te veroveren, vooral in China en andere delen van Azië, schrijft The Guardian.

In mei 2018 legde Bloomberg nog uit dat de stijgende vraag en beperkte productie door koud weer de prijs van Noorse zalm omhoog zou jagen. De Europese Commissie startte het onderzoek na van verschillende partijen signalen te hebben gekregen dat er sprake zou zijn van prijsafspraken.
The Guardian - EU raids salmon farmers in Scotland in price-fixing inquiry
Reageer
  • Deel
Druk af