Voor een Amerikaan wordt het leven duurder. Dat geldt voor zijn blikje fris, de post-itjes en die nieuwe auto, zelfs als die van Amerikaanse makelij is.

Het zijn de directe gevolgen van de handelsoorlogen die president Donald Trump startte. Hij wil de handelsbalans met zijn economische partners zoveel mogelijk op nul krijgen. Gewone Amerikanen krijgen nu te maken met de gevolgen. Fabrikanten van verschillende artikelen, frisdrankbedrijf Coca-Cola voorop, grijpen hun kwartaalrapportages aan om prijsverhogingen aan te kondigen.

Sinds Trump invoerheffingen van 10% en 25% invoerde op aluminium en staal, moeten de fabrikanten meer afrekenen voor hun grondstoffen en is export van hun producten duurder. De Amerikaanse autofabrikanten General Motors, Ford en Fiat Chrysler hebben allemaal al prijsverhogingen afgekondigd; GM schat de factuur van het duurdere staal en aluminium alleen al dit jaar op $1 miljard. Voor bedrijven die drijven op import dreigen zelfs operationele risico's. "We gaan dat moeten compenseren en onze prijzen optrekken", waarschuwt financieel directeur Chuck Stevens in De Standaard.

Hoeveel het blikje Cola of Fanta duurder wordt, en of dit ook in Europa geldt, is nog onbekend.
Knack - Amerikaan voelt handelsoorlog: allerlei producten worden voelbaar duurder
  • Deel
Druk af