Dat regelt Foodned door de verkoopdata van horeca, bedrijfshoreca, supermarkten en sociale media te combineren met je persoonlijke profiel.
Wat ‘doet’ Foodned?
Schneider: “Met Foodned gaan wij jou helpen op een efficiënte manier al jouw maaltijden te plannen en regelen, 3 maaltijden per dag, waar je ze ook koopt of bestelt, in de winkel, in een restaurant of in de kantine van je werk.” Met Foodned bestel je je boodschappen en reserveer je een tafeltje. De app geeft je advies op basis van je profiel en je wensen, zoals gezond eten of toewerken naar een marathon.
“In onze app maak je een profiel aan voor jezelf en voor eventuele gezinsleden. Daarin staan zaken als eetgewoonten, wat je lust, allergieën en je bewegingsintensiteit.” Foodned werkt bovendien met een weekbudget. “Je geeft aan voor hoeveel geld je gevoed wilt worden. Mensen die het wat minder hebben, kunnen we heel slim helpen met aanbiedingen.”
Hoe doet Foodned dat?
“Iemands ingevulde profiel vullen we aan met wat iemand daadwerkelijk heeft gekocht, besteld en gegeten. Zo houdt de app bij welk recept je op welke dag hebt opgezocht. Als je eerder die week de ingrediënten hebt besteld of gekocht, is het aannemelijk dat je die dag dat gerecht hebt gegeten. We werken samen met een groot receptenplatform. Door kassadata van een restaurant te koppelen aan jouw profiel, weten we wat jij daar gegeten hebt. Van al deze data maken we kennis, intelligentie. Zo werken we naar hyperprofielen toe.” Naarmate iemand de app langer gebruikt, wordt zijn of haar profiel gedetailleerder.
We kijken echt anders naar voeding. We zien het als een dienst, niet als een productWaar kwam het oorspronkelijke idee vandaan?
Met een klein team van 8 mensen werkte Schneider de afgelopen 2 jaar aan het uitdenken van het idee en het ontwikkelen van het eerste prototype. Partners uit de food-wereld werken actief mee aan de totstandkoming van het platform. Schneider vindt het nog te vroeg om namen van deze partners te noemen. “Het technische gedeelte is niet het moeilijkste van het hele traject. Dat is het enthousiasmeren van anderen voor ons idee. We kijken echt anders naar voeding. We zien het als een dienst, niet als een product. Food as a Service.”
Waar komt die visie vandaag?
“Onze visie past goed bij de veranderingen die we zien in de voedselindustrie. Het fysieke bereik van winkels neemt af; we bestellen meer online. We gaan vaker uit eten. Zo komt in Deventer een studentenflat zonder keuken. We zijn gewend aan het raken dat we de regie over ons eten bij bedrijven neerleggen.”
“Die bedrijven ontwikkelen veelal in hun eigen expertise. Zo ontwikkelen supermarkten nieuwe manieren van boodschappen bezorgen.” Denk aan de bezorgrobot van Albert Heijn. “Productontwikkelaars innoveren hun producten. Reserveringsplatforms maken reservering gemakkelijker. Foodned verbindt alle expertises met elkaar.”
Wat kunnen we verder nog verwachten van Foodned?
“Fase twee is het koppelen van Foodned aan slimme apparaten. Door Foodned te koppelen aan geotracking van je smartphone kan de app je een bericht sturen over een tafeltje dat nog beschikbaar is op basis van waar jij bent, passend bij jou en je agenda. Of je smartwatch houdt bij hoeveel calorieën je eet en hebt verbruikt. Zo kan Foodned je vertellen wanneer het een goed eetmoment is om te voorkomen dat je later met enorme honger gaat schransen.”
Foodned kan daarmee een stok achter de deur zijn als je gezond wilt eten. “Wij als mensen weten het niet meer. We worden constant blootgesteld aan verleiding. Foodned kan ons helpen die verleiding te weerstaan door onze eetmomenten gemakkelijk te plannen. Dit gaat mee met de trend van voorkomen in plaats van genezen.”
Als een gebruiker gemak wil, zal hij wat moeten afgevenJe moet je wel ‘blootgeven’. Is dat niet te veel Big Brother?
Voor consumenten is Foodned gratis. Hoe meer een gebruiker deelt, hoe optimaler de app werkt. “Je kunt in Foodned zelf bepalen wat je deelt en hoe ver je gaat. Als een gebruiker gemak wil, zal hij wat moeten afgeven. Versnipperd is de data eigenlijk overal al zo’n beetje. Wij koppelen die data slim aan elkaar om onze gebruikers optimaal te bedienen.”
Waarom is dit interessant voor bedrijven?
Het gaat Foodned uiteindelijk om de data, waarmee ze zowel consumenten als bedrijven kunnen bedienen. “Het voordeel voor de ondernemers zit ’m in de data. Doordat consumenten bij verschillende (soorten) bedrijven eten kopen, hebben ondernemers nu een datalek. Zo weet de supermarkt bijvoorbeeld niet dat jij in een restaurant graag een Chardonnay drinkt.” Dit kan interessante informatie zijn voor persoonlijke aanbiedingen. “De betrokken cateraar bijvoorbeeld wil van aanbodgedreven naar vraaggedreven. Op basis van info over ontbijt en diner, kan de cateraar advies geven voor een passende lunch. Zo ben je slimmer met voeding bezig over al je eetmomenten heen.”
Een ander voordeel ziet Schneider in het voorkomen van voedselverspilling. “De bedrijven krijgen door onze app meer inzicht in wat er besteld gaat worden die week en kunnen zo veel slimmer inkopen. In het ultieme verhaal zijn voorraden dan ook niet nodig.” Data uit Foodned levert de ondernemers op verschillende manieren voordeel op. Een gedeelte van dat voordeel vloeit weer terug naar Foodned.
Foodned combineert data van alle foodbedrijven en levert daarmee zijn gebruikers gemak op maat en de betrokken bedrijven waardevolle (klant)data. Anders gezegd: als individuele bedrijven toch al weten wat je eet, deel je data dan maar met hen via Foodned, want dan krijg je preciezer wat bij je past van allemaal.
De app gaat maart volgend jaar live.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#56 Nee, Frank.. Aspic maak je van zeer 'haramme' (varken) gelatine-blaadjes die je in een kom koud water doet en dan uitknijpt...
Beschrijving vind je onder de link. Kun je toepassen op groeten, vlees, vis en fruit.
Je kunt de smaak sturen (azijn, citroensap, suiker, afhankelijk van wat je maakt)
Als je indruk wil maken op de co-vega's is succes verzekerd..
In de hedendaagse fijne keuken in Holland (zo weinig mogelijk op je bordje en na een bloemsier-cursus en een paar veegjes er wat flauwe kul bij..) vind je het niet.
Aspic komt uit de klassieke Franse (dus boeren-) keuken.
Een feestgerecht (voorgerecht) bij ons is een aspic met slibtongfileetjes en gewone platvis ..
Maar met fruit en suiker en een beetje likeur maak je ook mooie dingen.
Wens je succes.
Gewoon eerst voor jezelf wat experimenteren.
Die blaadjes kosten haast niets..
ps. Je maakt de kunststukjes ondersteboven in een vorm. Die groene rand (peterselie) bij de 'platvis' is dus er eerst ingegaan met de citroen en het blaadje. Niet te vast, gewoon licht opstapelen en dan de aspic er bij gieten en in de koelkast af laten koelen; als het stijf is kun je het er voorzichtig uit schudden; met een dun scherp mesje eerst de randen los maken, helpt..
#55, Hans, bedankt. Met die vijgen (we komen er straks in om), artisjok en aspic (ziet er geinig uit; dat heet toch 'zult'?) ga ik binnenkort werk maken. Trouwens, mijn zoon wilde ook per sé zo'n gehypte gatenjean; was een dure grap, want hij had de gaten in een mum van tijd, paar dagen, veel te groot gemaakt.
#53 "...het delen van data. Laten we dat eens gaan doen."
Ja, laten we dat doen.. Vooruit dan maar.
Ik maak regelmatig vergani...eh..groentegerechten, waar een vegetarisch familie-lid (beetje de weg kwijt, rozenkruizers etc,) de vingers bij aflikt.
Vegetarisme is voor mij overduidelijk een door eco-poltiek en media opgefokt hype, waar 98% (jawel, brutaal geschat ) op eigen origineel initiatief nooit toe was over gegaan.
Ik vergelijk het met het kuddegedrag dat een jeans met een gat op de knie duurder mag zijn dan zonder..
Maar.. delen nu dus:-
Hier een paar vega... eh.. groente en fruit gerechten, die zonder valse ethiek over tafel gaan in ons huis....
- vijgen uit eigen tuin uit de oven met een klein stukje blauwaderkaas
- een bijgerechtje warme mispels , die je zo lekker kunt uitelepelen
- artisjok ; met de blaadjes zelfgemaakte vinaigrette op lepelen en als beloning de bodem met een dikke vinaigrette opmetselen..
- eigengemaakte kweeperengelei ; zwaar werkje waar je polsen de volgende dag nog zeer van doen..
- groente-aspic zeer duurzaam ! , want van restjes..
En vind je het dan gek als ik bij leipe Appie ze een in cellofaan verpakt veel te duur wat zielig hoopje gemende biologische sla, en een vega-lapje nep vlees, zie pakken, dat ik me afvraag waarom ??
Doodzonde dat de gemiddelde vega- en vege-tarier niet verder komen dan in aanbidding voor een stukje namaakvlees te vallen.. ;-)
error zie #55
#52, Peter, grofweg eens met jouw schets, maar dat is een heel andere wereld (die overigens ook al door anderen zo geschetst is). Thanks for your realism. PS, die 'andere technieken', die strohalm, komt te laat. Voordat de zaak operationeel is, nou ja, vul maar in. Voorbeeld; stel dat we als een idioot kerncentrales gaan neer zetten, dan halen we het al niet (en is er wel genoeg brandstof voor die centrales?) Thorium, fusie, forget it.
Klimaatschommelingen? Het is een trend 'upwards' (hoewel de meteo ook verrrassingen heeft).
Trouwens, het ging hier om foodned, het delen van data. Laten we dat eens gaan doen.