Albert Heijn gaat de komende tijd testen doen met een Duits/Zwitserse bezorgrobot op de High Tech Campus Eindhoven. Overigens niet met het plan om hem ook meteen de straat op te sturen.

De retailer toonde het apparaat dinsdagochtend tijdens Digital Food.

Tijdens de test kan men op de High Tech Campus met een nog te ontwikkelen app bestellingen doen bij de plaatselijke AH To Go. Deze worden aan de hand van een virtuele plattegrond door de robot bezorgd. Hoe de laadbak precies wordt geopend, bijvoorbeeld met een code, wordt nog nader bekeken.

De door TeleRetail ontwikkelde robot heet Aitonomi en is deels ontwikkeld met geld van ruimtevaartorganisatie ESA. Swiss Post heeft hem eveneens in gebruik. Een groter type is in ontwikkeling voor de Japanse markt, vertelde CEO Torsten Scholl aan Emerce.

Het huidige prototype kost afhankelijk van de configuratie tussen de €50.000 en €100.000, maar de prijs kan snel zakken naar €10.000 tot €20.0000.De test gaat enkele weken duren. Albert Heijn heeft geen plannen voor snelle uitrol. Mogelijk zijn deze robots ook nog niet toegestaan op de openbare weg. De High Tech Campus is privéterrein.

In de VS lopen op campussen van grotere universiteiten soortgelijke experimenten met robots van Amerikaanse bedrijven.

Dit bericht verschijnt ook in Emerce magazine, naar aanleiding van het congres Digital Food 2019.
Emerce - Albert Heijn test bezorgrobot in Eindhoven - Emerce
  • Deel
Druk af