Arnold Schwarzenegger was gouverneur van Californië en zorgde in zijn staat voor strenge milieuwetgeving en, zoals hij zelf zegt, een 'booming economy'. Volgens Trump kost 'Parijs' alleen maar banen en veel geld.Emmanuel Macron werd enkele weken geleden president van Frankrijk en schoffeerde Trump bij zijn eerste grote internationale optreden door Trump niet als eerste een hand te geven tijdens een ontmoeting. In zijn video parodieert hij Trump met de frase 'make our planet great again.' Macron biedt alle Amerikaanse wetenschappers en ondernemers door Trumps besluit asiel zoeken, onderdak in Frankrijk.

Knack brengt een overzicht met reacties van leiders uit de hele wereld op het besluit van de VS. Knack tekent uitsluitend negatieve reacties op.

Update (5 juni, 18.00 uur):
Alles en iedereen lijkt zich tegen Trump te keren. Een greep uit de reacties:

1. Todd Stern (voormalig VS afgezant voor klimaatverandering van 2009-2016): Trump has just betrayed the world. Now the World will fight back.. (Washington Post)
2. Yvo de Boer (voormalig secretaris-generaal van het klimaatbureau van de VN): De internationale verhoudingen staan op scherp en dat is uiteindelijk voor niemand goed, ook niet voor de VS. (RTL)
3. Duitsland, Frankrijk en Italië zeggen in een gezamenlijke verklaring: Over Parijs kan niet onderhandeld worden. (RTL)
4. Tesla, Facebook, Apple, ExxonMobil en Goldman Sachs: het FD schrijft Klimaatbesluit Trump valt slecht bij Amerikaanse bedrijven.
5. De burgemeester van Pittsburgh maakte duidelijk dat zijn volk niet achter Trump staat, ook al claimde Trump dat. (Grist)
6. Miljardair en voormalig burgemeester Michael Bloomberg van New York gaf de klap op vuurpijl: vanuit Parijs riep hij burgemeesters en staten in de VS op om de Parijse verplichtingen van de VS gewoon na te komen. 'De VS hebben Trump niet nodig om het klimaatakkoord na te leven', zei hij. (France 24)
Dit artikel afdrukken