Normaal gesproken is het aantal prijsverhogingen en prijsverlagingen min of meer in evenwicht. Supermarkten laten de prijzen van het boodschappenmandje in totaal niet graag snel oplopen. Met prijspromoties ('2 voor de prijs van 1', 'van .. voor ...') lokken ze klanten met steeds wisselende aanbiedingen in de hoop dat ze hun totale mandje bij hen in plaats van een concurrent komen vullen. Daarom valt het IPV op dat 80% van de prijsbewegingen vijf weken lang een verhoging blijkt. Dat komt slechts zelden voor.
De prijsvergelijker schrijft in een persbericht: “Wanneer we kijken naar alle prijsbewegingen de afgelopen vijf weken zien we dat de mediaan, de middelste meting uit een rij getallen, bij Albert Heijn 3.9% omhoog is, bij Jumbo is dat 0,47% omhoog. Dit geeft duidelijk aan dat dit de trend bij Albert Heijn meer omhoog gaat dan bij Jumbo.”
Albert Heijn suggereert in het Algemeen Dagblad dat het nieuws incorrect is: “We hebben in de afgelopen weken een aantal prijzen verhoogd als gevolg van marktontwikkelingen. Het onderzoek van Inprijsverhoogd.nl betreft echter alleen A-merken, waarbij geen rekening is gehouden met onze huismerken, prijsfavorieten en aanbiedingen zoals de (persoonlijke) bonuskortingen. Daarmee zegt het overzicht niets over wat onze klanten nu daadwerkelijk aan de kassa betalen.”
Bij de concurrenten van Albert Heijn, Jumbo, PLUS en COOP, bleef het aantal prijsstijgingen en -dalingen ongeveer gelijk.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Veel klanten zijn onlosmakelijk verbonden met de enige supermarkt die nog voor hen bereikbaar is. Vooral op het platteland zijn dat met name ouderen die nog zelfstandig zo lang mogelijk door het leven gaan. Zij hebben geen auto of fiets (meer). Hooguit een rollator. Voor deze groep bestaat geen vrijheid om ergens anders te winkelen.
Het staat iedere klant vrij om ergens anders te winkelen als AH te duur is. Net als dat het iedere leverancier vrij staat om niet te leveren als de prijs te laag is.
Schaarste? Op voedsel? Nu niet, de laatste jaren niet en waarschijnlijk ook in de toekomst niet. In Afrika misschien, maar niet in Nederland.
#jeroen
Het grote verschil is dat bij andere sectoren de opbrengstprijzen ook meestijgen maar bij de agrarische sector niet. De melkprijs is nog hetzelfde als in 1998 maar ik denk bij AH niet in het schap.
Ik merk het al een paar weken bij de kassa: ik was gewend aan ca. €50 per keer, nu is het minstens €55. Voor mij geen probleem, tenzij AH misbruik zou maken van de schaarste.