Tot voor kort dachten we dat een plantaardig dieet niet haalbaar zou zijn voor honden en katten. Het zijn immers rasechte omnivoren en carnivoren.

Uit recente studies blijkt echter dat net als voor mensen, ook voor honden en katten een nutritioneel volwaardig veganistisch dieet industrieel kan worden samengesteld. Alle reden voor een team Amerikaanse onderzoekers, onder leiding van Andrew Knight, om de potentiële ecologische en duurzaamheidsvoordelen te onderzoeken van een veganistisch dieet voor honden, katten én mensen. De resultaten verschenen in PloS One.

Niets was Knight en zijn team te dol.

Van het aantal honden en katten op de wereld en hoe zwaar die gemiddeld zijn tot de exacte samenstelling van een kleine 300 merken dierenvoeding en het kwantificeren van het aantal dieren dat jaarlijks van de slacht zou worden gespaard. De getallen vliegen je om de oren. Het uiteindelijke doel was de resulterende besparingen op land- en watergebruik, broeikasgassen, verzurende en eutrofiërende emissies en het gebruik van biociden te berekenen.

The Guardian vat die resultaten van al het rekenwerk pakkend samen. Zouden alle honden veganistisch eten, dan zou dat meer broeikasgasuitstoot schelen dan wat het Verenigd Koninkrijk nu uitstoot, berekende Knight.

Aan landgebruik zou er een gebied ter grootte van Mexico 'vrijvallen' en aan watergebruik meer dan al het zoet water dat er in Denemarken te vinden is. Al die niet voor hondenvoer gebruikte resources zouden 450 miljoen extra mensen van voedsel kunnen voorzien, meer dan het inwoneraantal van de EU.

Hetzelfde sommetje voor alle katten ter wereld heeft andere uitkomsten. Veganistisch etende katten besparen volgens Knight een broeikasgasuitstoot groter dan die van Nieuw-Zeeland, een landoppervlak groter dan Duitsland en meer zoet water dan in Jordanië te vinden is. Genoeg om zo'n 70 miljoen mensen extra te kunnen voeden, meer dan de populatie van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Knight zijn veel huisdierbezitters zich niet bewust van de ingrijpende gevolgen voor het milieu die de productie van het eten voor hun dieren veroorzaakt. Als je een beetje geeft om de planeet, dan geef je je kat of hond nutritioneel volwaardig veganistisch eten, zegt Knight. Dat is inmiddels te kust en te keur te koop. De waarde van de markt voor veganistisch hondenvoer groeit. Wereldwijd gaat er nu al voor €13,3 miljard aan alleen al vegan hondenvoer over de toonbank. Geschat wordt dat de markt in 2033 stijgt naar €24 miljard (van de dan naar schatting totale hondenvoer-markt van ruim €77 miljard).

Wat gaat er nu in honden-, katten- en mensenvoer?
Uit het onderzoek kwam dat nu al net iets minder dan de helft van de ingrediënten - op gewichtsbasis - in Amerikaans honden- en kattenvoer niet dierlijk is door bijmenging van plantaardig materiaal. Niet-dierlijke ingrediënten leverden 71,3% van de voedingsenergie die door de Noord-Amerikaanse bevolking werd geconsumeerd, en 66,3% van de voedingsenergie die werd geconsumeerd door de Amerikaanse honden- en kattenpopulatie.

 • De niet-dierlijke ingrediënten in honden- en kattenvoer bestonden onder meer uit volle granen (gerst, maïs, haver en tarwe), gemalen granen (zoals gemoute gerst, maïsglutenvoer, maïsmeel, rijstmeel), sojaproducten (zoals sojameel, soja-eiwitconcentraten), fruit en groenten (bijvoorbeeld gedroogde bonen, wortelen, groene bonen, selderij, tomaten, pompoen), wortelgroenten (pinda's, pindakaas, cichoreiwortel), plantaardige oliën (sojaolie, koolzaadolie, kokosolie) en zoetstoffen (suiker, maïssuiker).

 • Dierlijke ingrediënten maakten 53,1% van al het honden- en kattenvoer uit.
  • Voor menselijke consumptie geschikte ingrediënten in honden- en kattenvoer zijn vlees (inclusief gevogelte en orgaanvlees), vetten en oliën, bouillon, visserijingrediënten (een verscheidenheid aan vis en visproducten zoals zalm, tonijn, witvis, kabeljauw, visolieproducten, ansjovis, maar ook krabben, mosselen, kelp, kelpmeel, algen en zeewiermeel), zuivel en eieren.
   • Bij hondenvoer was 47,4% van alle ingrediënten van dierlijke oorsprong geschikt voor menselijke consumptie en bestond 66,2% daarvan uit vlees
   • Bij kattenvoer was 49,% van alle ingrediënten van dierlijke oorsprong en maakte vlees 50% daarvan uit.
  • Vlees maakte in het Amerikaanse honden- en kattenvoer 29,5% van de ingrediënten op dierlijke basis uit en bestond uit kip, orgaanvlees, rundvlees, kalkoen, lam, gevogelte, varkensvlees, eend, hertenvlees en bacon.
   • De drie meest voorkomende vleessoorten in hondenvoer waren kip, rundvlees en 'orgaanvlees'.
   • In kattenvoer waren dat kip, 'orgaanvlees' en kalkoen.
   • Orgaanvlees werd gedefinieerd als lever, hart en longen.
   • Organen zoals de lever, nieren, hart, hersenen, darmen, tong en milt zijn geschikt voor menselijke consumptie en worden ook wel 'variatievlees' genoemd.
  • Bij de niet voor menselijke consumptie geschikte ingrediënten ging het met name om dierlijke bijproducten, vlees- en beendermeel. Diermeel maakte 43,9% uit van de ingrediënten op dierlijke basis in honden- en kattenvoer.
   • Bij hondenvoer bestond 52,6% van van alle ingrediënten van dierlijke oorsprong uit niet voor menselijke consumptie geschikte ingrediënten, en was daarvan 88,1% diermeel, afkomstig vooral van ongespecificeerd vlees en botten, kip, en rundvlees en botten
   • Bij kattenvoer maakten niet voor menselijke consumptie geschikte ingrediënten 50,8% van het voer uit. Daarvan was 74,0% diermeel, afkomstig van kippen, niet nader gespecificeerd gevogelte en niet nader gespecificeerd vlees en botten.
Dit artikel afdrukken