Albert Heijn heeft met het WNF afgesproken per eind 2015 alleen nog vis met een duurzaamheidskeurmerk te verkopen. De super is goed op weg, blijkt uit de cijfers die de Aquaculture Stewardship Council (ASC) vorige week naar buiten bracht. Sinds vorige week verkoopt Albert Heijn ASC-gecertificeerde kweekzalm.

Geen beheerplan, geen keurmerk
Kweekzalm goed geregeld. Maar bij de Hollandse garnalen heeft Albert Heijn een probleem. Niet één van de Hollandse garnalenvissers blijkt gecertificeerd - in dit geval door de Marine Stewardship Council (MSC). Zelfs de als UNESCO cultureel erfgoed erkende Belgische garnaalvisserij te paard blijkt niet duurzaam.
"Al sinds 2011 proberen de Nederlandse garnalenvissers het keurmerk te krijgen maar zonder een functionerend beheerplan is MSC-certificering niet mogelijk. Voor het keurmerk moeten de Noordzee garnalenvissers vissers aantonen hoe ze overbevissing voorkomen, hoewel het voortbestaan van garnalen in de Noordzee niet in het geding is. Bij schol en tong is dat makkelijker omdat de EU wettelijke vangstbeperkingen heeft opgelegd die overbevissing tegengaan. Voor garnalen gelden geen Europese quota", schrijft Distrifood, op basis van berichtgeving in het AD.

Uit de schappen
Als er geen MSC-gecertificeerde Hollandse garnalen zijn, overweegt Albert Heijn ze maar helemaal niet meer te verkopen. Dat besloot de super in 2010 ook voor paling. Begin 2016 zou het dan gedaan zijn met de Hollandse garnaal bij AH. De garnalenvissers vrezen voor hun voortbestaan.

Overigens zijn er wel garnalen met MSC-keurmerk te koop: diepvriesleverancier Queens verkoopt sinds vorige maand, als eerste, garnalen met MSC-keurmerk. Maar ja, dat zijn geen Hollandse.

Fotocredits: 'Schev 42 op garnalenvangst', FaceMePLS

Dit artikel afdrukken