Door te veel bezig te zijn met het afzonderlijke succes van merken, merkte de ceo van Ahold Delhaize voor Europa en Indonesië dat zijn bedrijf als geheel niet verder kwam. In plaats van voordeel halen uit de schaalgrootte van het bedrijf, zette het een rem op de groei door zich vanuit de afzonderlijke merken te organiseren.

“Om te kunnen concurreren met merken als Lidl en Amazon moeten de merken binnen Ahold Delhaize samen optrekken, met elkaar nieuwe producten en diensten ontwikkelen”, zegt Kolk. In plaats van een strategie per afzonderlijk merkt, lijkt Kolk in te zetten op een aanval op de concurrentie vanuit een vlootstrategie. Hij noemt Nutri-Score als voorbeeld. Delhaize introduceerde het voedselkeuzelogo nadat de Belgische overheid het had omarmd. “Dat wiel hoeft Albert Heijn dan niet opnieuw uit te vinden.”
De merken kunnen elkaar ook online versterken, zeker nu de onlineverkopen sinds de coronapandemie over de hele lijn met 60% zijn gestegen.

Meer diversiteit en geen kerk
Toekomstige bestuurders haalt Ahold Delhaize uit eigen kweek. Maar het concern is ook de opleider van de toekomstige bazen van andere winkelorganisaties en concurrenten. “Ahold Delhaize is het Ajax van de retail. De baas van de Action is opgegroeid bij ons. De baas van Hema komt hiervandaan. Daar zijn we supertrots op.”

Ook vertelt Kolk in het gesprek dat Ahold Delhaize zijn toekomstige managers niet alleen meer rekruteert van scholen uit de betere buurten, zoals bijvoorbeeld het Baarnsch Lyceum. Die tijden zijn voorbij, zegt hij. Terwijl de winkels een afspiegeling zijn van de maatschappij, vindt hij de hoofdkantoren meer lijken op een academische wereld met vooral mannen. Volgens Kolk komt op managementniveau in de generatie hierna veel meer diversiteit door de instroming in de kweekvijver daarop te richten. Op de vraag of het bedrijf ook maatschappelijk stelling zal nemen, reageert Kolk dat hij dat heel moeilijk vindt: “als ik voor iets stelling neem, is dat altijd ook tegen iets”. Als supermarkt ben je er voor iedereen, daar hoort geen kerk of politiek bij - zo citeert hij Albert Heijn zelf, de oude AH-baas.
Dit artikel afdrukken