Eetwaren met de cannabisextracten THC (en/of CBD) zijn populair in de VS. Waar in Nederland vooral het roken van cannabis (blowen dus) populair is, is roken of 'vapen' van de softdrug in Amerika niet vanzelfsprekend. Daar eet je wiet.

Om een edible te maken wordt cannabisconcentraat verwerkt in vet, meestal boter of olie. Op die manier kun je vrijwel aan elk gerecht cannabis toevoegen. 'Weed edibles' zijn er in de VS dan ook in alle soorten en maten. Van brownies, koekjes, snoepjes als lollies en winegums en chocola tot thee en frisdranken met marihuana, alles vindt er gretig aftrek. In Nederland is vooral spacecake bekend, maar ook hier groeit het aanbod van en geëxperimenteer met edibles.

Regelgeving
In Nederland is het verboden om cannabis te produceren, te verkopen of te bereiden, verwerken of bewerken. Wietboter is dus illegaal. In sommige gemeentes wordt ‘rauwe’ hennep wel gedoogd, soms alleen in de vorm van spacecake, maar dat gaat vaak gepaard met allerlei onduidelijke richtlijnen. Het verklaart wel de populariteit van spacecake in ons land. In spacecake gaat geen wietboter, maar wordt gemalen wiet aan het cakebeslag toegevoegd.

In de Verenigde Staten verschillen de regels per staat. Het aantal staten dat cannabis voor recreatief gebruik door volwassenen toestaat, groeit er gestaag. Inmiddels mag het in 21 staten, met de recente toevoeging van New York aan het rijtje. Op federaal niveau is cannabis nog steeds een verboden middel. Dat maakt dat er vaak een conflict is tussen staats- en federale wetgeving en dat de regels per staat weer anders zijn.

Kinderen zien het verschil niet
Dat cannabis voor recreatief gebruik vaker is toegestaan, leidt er toe dat er zich vaker incidenten voordoen. Onderzoekers ontdekten dat het aantal kinderen jonger dan 6 jaar dat onbedoeld eetbare cannabis eet, de afgelopen 5 jaar steeg met 1.375%. Ging het in 2017 nog om 207 gemelde gevallen, in 2021 waren het er 3.054. Het gaat hierbij om gevallen die gerapporteerd zijn bij het Amerikaanse gifcentrum. Het overgrote deel (97,7%) van de kinderconsumptie vond plaats in een thuisomgeving.

Twee- en driejarige kinderen namen het leeuwendeel van de gevallen voor hun rekening. Niet verwonderlijk, peuters staan erom bekend graag dingen in hun mond te stoppen. Naast kiezels en muntjes zijn ook kleurrijke lekkernijen als gummies lastig te weerstaan voor een peutermond.

Ook het aantal incidenten bij kleuters nam toe. Edibles zijn maar al te vaak niet te onderscheiden van gewoon snoepgoed. Zowel de verpakking als het snoepgoed zelf zien er 'normaal' uit. Sommige verpakkingen - op de zwarte markt - bevatten zelfs kindvriendelijke stripfiguren. Tel daarbij op dat snoep, koek, brownies en chocola een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op kleuters. Slingeren de producten in huis rond, dan is een vergissing snel gemaakt.

Voor een kind kan blootstelling aan cannabis ernstige gevolgen hebben. Het lijfje is nog maar klein. Ze kunnen erg ziek worden en problemen hebben met lopen, zitten of ademen, aldus de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

De onderzoekers schrijven de toename toe aan de aantrekkelijkheid van edibles, de perceptie dat de drug veilig is door de legalisering en de brede beschikbaarheid
Overconsumptie
Maar niet alleen over de jongsten bestaan er zorgen. Dat consumenten de effecten niet onmiddellijk voelen [zie kader] maakt de kans op onbedoelde overconsumptie groter. Tegen de tijd dat de effecten worden gevoeld, kan de gebruiker er tot over zijn oren in zitten.

De afgelopen jaren bracht een toenemend aantal 65-plussers een bezoek aan de eerste hulp vanwege cannabisgebruik. Ook het cannabismisbruik onder adolescenten nam met 240% flink toe, zou blijken uit weer ander onderzoek. Er zijn nu meer gevallen van blootstelling aan marihuana dan aan alcohol. De onderzoekers schrijven de toename toe aan de aantrekkelijkheid van edibles, de perceptie dat de drug veilig is door de legalisering en de brede beschikbaarheid.

Kindveilige verpakkingen
Alle studies noemen de toename alarmerend en uiten bezorgdheid, zeker omdat het aantal staten dat cannabis legaliseert alleen maar toeneemt. De onderzoekers pleiten voor het verplichten van kindveilige verpakkingen, betere regels en voorlichting. Zaken waar al langer om gevraagd wordt. “Het probleem is dat [edibles] niet verpakt zijn zoals bijvoorbeeld medicijnen. Daar hebben we wel veel waarborgen voor”, aldus co-onderzoeker Dr. Antonia Nemanich van de studie onder jonge kinderen. Ze is niet tegen de legalisering, maar signaleert dat de regelgeving geen gelijke tred houdt met de toegenomen verspreiding van de edibles. Daar komt nog bij dat de edibles nu op de markt gebracht worden “alsof het gewoon weer een andere smakelijke traktatie is”.

Het verschil tussen THC- en CBD-edibles is de chemische opmaak van de verwerkte cannabinoïden, de actieve stoffen, en de effecten die deze teweeg brengen. THC-edibles wekken een high op. Dit is niet het geval met CBD-edibles. CBD is een niet-psychoactieve stof.

Het effect van edibles kan variëren van persoon tot persoon en kan langer aanhouden dan het roken of vaporiseren van cannabis. Dat komt doordat de THC eerst moet worden afgebroken in het darm-maagstelsel voordat het wordt opgenomen in de bloedbaan. Het afbreken kan enkele uren tot een paar dagen duren, naar gelang factoren als geslacht, gewicht, dieet en tolerantie voor de stof.

Bij roken gaat de THC direct naar de longen waar de psychoactieve stof wordt opgenomen in de bloedbaan. Vanuit de longen gaat het direct naar het hart, dat de stof snel door het lichaam verspreidt. Hierdoor treden de effecten sneller op.
Dit artikel afdrukken