Dat blijkt uit een analyse door EVMI van meldingen in het RASFF-systeem. RASFF staat voor Rapid Alert System for Food and Feed. Dit is een Europees systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoerders.

In de eerste helft van 2015 werd er door dit systeem 108 keer gewaarschuwd voor onveilige voedingsmiddelen op de Nederlandse markt. Dat is ongeveer even vaak als in de eerste 6 maanden van 2014, toen waren er 104 waarschuwingen.

Pathogenen
Opvallend was het aantal meldingen met betrekking tot schadelijke micro-organismen. Dit jaar betroffen pathogenen 44 van de 108 gevallen, in 2014 waren dat er 29.

Er werd 26 keer gewaarschuwd voor met Salmonella besmette producten. Andere meldingen waren het gevolg van geconstateerde besmettingen met Listeria monocytogenes (10) en E. coli (10). Van die laatste ging het 6 keer om de ziekteverwekkende Shiga-toxine producerende variant (STEC).

Grensoverschrijden
De meldingen in het RASFF-systeem gaan over onveilige producten die betrekking hebben op meer dan één land. Onveilige producten bereiken regelmatig de consument voordat bekend wordt dat er iets mee aan de hand is. In de meeste gevallen kunnen er gelukkig maatregelen, zoals een recall, genomen worden voordat de producten bij consumenten terechtkomen.

Het RASFF-systeem is ook door consumenten te raadplegen.

Fotocredits: ‘Salmonellen.e.colli', Copacopacvia Wikimedia Commons
Dit artikel afdrukken