De Britse krant The Guardian bericht over de resultaten van een testlaboratorium in West Yorkshire (VK). Het laboratorium onderzocht in hoeverre de informatie op het etiket overeenkwam met de inhoud van de verpakking. Bevinding: 38% van de 900 geteste producten was als 'frauduleus' te bestempelen. Een bloemlezing (klik het bronartikel open voor alle details):

- rundergehakt dat ook varken of kip bevat
- kruidenthee die niets anders is dan glucosepoeder met een verboden afslankdrug in gevaarlijke concentratie
- fruitsappen met niet-toegestane additieven
- nepwodka met een te laag alcoholpercentage of een foute grondstof, zoals antivries (isopropanol)
- rundvlees in plaats van (duurder) lamsvlees in kant-en-klaar maaltijden en bij groothandels
- ham, niet van varken maar van kip, met conserveringsmiddelen en pekel behandeld waardoor de vertrouwde roze kleur ontstaat
- vleesemulsie en separatorvlees in ham
- te veel zout in worst en in sommige etnische maaltijden
- goedkoper plantaardig vet in plaats van melkvet in kaas
- gebruik van analoge kaas zonder dat op het etiket te vermelden
- extra waterlaagjes in bevroren zeevruchten
- niet erkende gezondheidsclaims op vitamine- en mineralensupplementen

In Groot-Brittannië is de verantwoordelijkheid voor het testen van voedingsmiddelen bij de lokale autoriteiten neergelegd. In de praktijk hebben veel laboratoria hun deuren moeten sluiten door kostenbesparingen en wordt er regelmatig helemaal niet meer getest (dat was het geval bij 10% van alle lokale autoriteiten vorig jaar). Dat schrijft The Guardian.
Dit artikel afdrukken