Wat is er aan de hand?
Consument kiest biologisch
Volgens AH blijkt uit marktonderzoek dat "steeds meer Nederlanders kiezen voor biologische producten." Bijna driekwart van de Nederlandse huishoudens zou biologische producten kopen en daar meer van willen. De Zaanse grutter zegt: "'Biologisch is voor hen meer dan een keurmerk. Het staat voor een gezonde manier van leven en eten met een goed gevoel. Vanaf vandaag maakt Albert Heijn de keuze voor biologische producten voor een groot publiek eenvoudig met AH Biologisch: een nieuw eigen merk met nieuwe, frisse verpakkingen. Daarnaast wordt het assortiment flink uitgebreid en extra onder de aandacht gebracht."
Duurzaam was onbegrijpelijk
Duurzaam is uit, biologisch is in. En dat is logisch want duurzaam was niet te begrijpen als het niet biologisch was. Daar is in de afgelopen jaren door alle marketeers het nodige over gezegd. Immers, hoe moest een normaal mens die net had geleerd dat biologisch OK was, begrijpen dat er ook duurzaam bestaat dat ook OK, maar niet biologisch is.
Nu 'OK' pakt, is het dus tijd om er geen twijfel over te laten bestaan. Daarom kiest AH voor biologisch.
Soepzooitje
AH ving bij de introductie van Puur & Eerlijk alles wat OK kon heten onder zijn 'duurzame' huismerk. Van een beetje OK (bijv. 1 ster van de Dierenbescherming) tot Fairtrade (dat geen sterren heeft) tot biologisch (dat op groenten geen sterren heeft, maar op vlees wel drie). Door dat 'soepzooitje' werd AH het mikpunt van kritiek van journalisten, NGO's en columnisten. TV-journalist en Parool-columnist Teun van de Keuken schreef een boek met de titel Puur en Eerlijk dat bepaald niet bedoeld was als hommage aan het duurzame huismerk van AH. NGO Foodwatch voerde campagne tegen het onduidelijke 'keurmerk'.
Zo werd Puur & Eerlijk de kop van Jut. Dat is nu afgelopen.
Breed assortiment: vers en houdbaar
AH Biologisch bestaat uit verse en houdbare producten, van alledaags tot bijzonder. Van appels, melk en chocolade tot babyvoeding, verse soepen en wijn. Natuurlijk zijn al deze biologische producten onafhankelijk gecontroleerd en dragen ze daarom het Europese biokeurmerk. De nieuwe verpakkingen komen vanaf deze week geleidelijk op het schap bij Albert Heijn. Het assortiment wordt bovendien uitgebreid met 120 nieuwe producten zoals verse soepen en quiches, crackers, thee, kazen, quinoa, vruchtensiropen, vers vlees en fruit. In totaal bestaat het AH biologisch assortiment straks uit bijna 500 producten. Samen met de biologische producten van A-merken en de meer specialistische biologische merken biedt Albert Heijn dan in totaal 1.200 biologische producten aan. Dit aantal wordt in de loop van 2015 nog verder uitgebreid.
En Fair Trade en de simpele sterren dan?
Fair Trade valt buiten de boot. Ook die eenvoudige ene en tweede ster van de Dierenbescherming zijn opeens niet 'duurzaam' meer. Hoe moet de consument die vinden? De niet-biologische Puur & Eerlijkproducten vallen per april onder het gewone Albert Heijn huismerk. "Mensen weten meer over keurmerken, zijn bewuster gaan kopen. Als ze een fairtrade product willen, kunnen ze dat nog steeds vinden door op het keurmerk te letten", zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh van AH tegen de Volkskrant. Er is geen 'soepzooitje' meer nodig, zegt ze met zoveel woorden.
AH volgt de klant en niet Nederlands boegbeeld duurzaamheid
Toch is de keuze van AH is boeiend. Aalt Dijkhuizen, het officiële boegbeeld van de duurzame Food en Agri innovatie in Nederland, betoogt onvermoeibaar dat biologisch niet duurzaam is. Volgens hem is biologisch vervuilend en onduurzaam. Het zou meer grond, meer water en meer energie kosten en minder kilo's gewas, fruit, vlees, zuivel en eieren opleveren dan duurzaam.
Maar daar begrijpt de klant geen snars van, zeggen de marketeers van AH. Daarmee kiezen ze met hun nieuwe AH Biologisch huismerk niet alleen tegen duurzame innovatie, maar ook tegen de Alliantie Verduurzaming Voedsel waar ook de Zaanse super via het CBL, de koepel voor levensmiddelenhandel, lid van is en waarvan Dijkhuizen als voorzitter van de Stuurgroep het beleid aftikt.
Waarom?
AH volgt wat de klant begrijpt en hoopt daarmee eindelijk van het gezanik tegen Puur en Eerlijk af te zijn.
Fotocredits: AH Biologisch, AH
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kan niet wachten op de nieuwe site. Het is precies zoals Ze en Vera het verwoorden.Bij rundvlees proef je echt kwaliteit verschil, probleem is dat 90% vd consumenten nooit de betere variant gegeten hebben. Dus je weet niet wat je mist.
Dan qua prijs, dat wat Ze doet is topkwaliteit en diervriendelijk, kennelijk niet genoeg voor de klant. AH zegt we willen ook BIO erbij dan heeft het meer waarde.
Slim gedacht en ook betaalbaar, de stap van Ze's produkt naar BIO is zeg maar 15% duurder, terwijl de stap van een nederlands produkt naar BIO al snel 30-35% duurder is. AH heeft al ervaring met Ze's produkt en weet dat er vraag naar is.
Ons produkt is niet geschikt voor AH, veel te klein ondanks dat er 40000 runderen op de boerderij lopen, vandaar dat we rechtstreeks aan de consument leveren , waarbij die consument het voordeel krijgt dat de marge die een supermarkt neemt bespaart wordt. Simpel gezegd veel beter vlees voor dezelfde prijs thuisbezorgd. In Nederland kan dat, maar Zweden-Finland waar men ook gewend is aan slechte kwaliteit, dat lukt niet door de grote afstanden.
#147 thanks Vera, we zijn zelf ook verrast over de reacties die we terugkrijgen. Het blijkt dat klanten een idee hebben over wat ze bestellen maar in de praktijk is het dan vele malen beter dan wat ze dachten.
Nog even voor diegenen die interesse hebben in de bio sector: morgen de 2e dag van de bio beurs in Zwolle.
Ben nog niet eerder geweest maar de website bio-beurs.nl is erg veelbelovend. Groot, actueel, gezellig, veelzijdig.
o.a. aandacht voor de bodem. Past bij het thema jaar van de bodem. Een thema van levensbelang, onschatbare waarde.
Verder citaat: "Er zijn 60 workshops en lezingen rond het thema Biologisch in 2030, voor boeren en tuinders, producenten en handel, retail en horeca."
Er is ook een foodplein om lekker te kunnen proeven :-). En heel veel mensen om informatie mee uit te wisselen en mee in discussie te gaan.
lange lijst exposanten.
Locatie IJselhallen Zwolle. Toegang slechts 5 euro. Van 10 tot 19.00 uur.
Prima Dick. Lijkt me een interessante Kwestie: waarom is er geen retail vraag naar hoge kwaliteit biologisch rundvlees ?
P.S. Vera, Dick had pech. Toen die eindelijk tijd had om een hapje te proeven waren de schaduwcitroenen op en was zijn dressing nogal 'smeuïg'.
Zé, ik stel voor die discussie eind maart te voeren. Dan is de nieuwe site in de lucht en starten we met een totaal nieuwe opmaak. Het hoofdmenu van Foodlog zal dan bestaan uit dagelijks nieuws en onze vorm van Tegenlicht die zich een maandlang ontwikkelt en dan leidt tot een rapport over De Kwestie in kwestie. De eerste organiseren met in samenwerking met de analisten van ABN Amro Bank en gaat over de voedselketen en de uitdagingen waar iedere schakel voor staat.
@ Dick, #147, ik weet het van die tests. Die worden met de meest uiteenlopende producten gedaan, ook met wijn. Maar jij hebt ook de carpaccio van Zé geproefd, of niet? Wat is de uitslag van die n=1 test?
Ik moet zeggen dat smaakverschillen (plus de sappigheid en textuur) bij rundvlees veel prominenter naar voren komen dan bij kip. Hoewel ik een Bresse-kip er ECHT wel uithaal Dick!
@Zé, #151, uitstekend idee! Dick en de rest van de redactie: doen! Is weer eens een nieuw soort issue.