Volgens Hertzberger is het niet meer voldoende om als bedrijf simpelweg uit te leggen wat je doet, om het vertrouwen te vergroten. AH kiest er voor 'helder te communiceren over het eigen beleid en misvattingen op internet te weerleggen', via twee kanalen. Ten eerste het Twitteraccount @albertheijn (17.000 volgers en in 9 maanden 32.000 posts). Hertzberger merkt daarbij op: "De tweets die het meest interessant gevonden worden, zijn als ik meld wat níet lukt. Zoals dat we het zoutgehalte van frikandellen niet kunnen verlagen omdat de klant dat niet wil…”
En als tweede kanaal heeft Hertzberger gekozen voor 'meediscussiëren op het invloedrijke forum Foodlog, dat zich richt op foodprofessionals'. “Ik praat daar mee over heikele onderwerpen”, citeert EVMI.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze draad gaat over vertrouwen van de consument in voedsel.
Inderdaad heb ik in mijn presentatie de uitspraak gedaan:
"Experts focus on hazards, consumers focus on fear" (bron: Prof. Gravani, GFSI conference 2008).
Wat ik daarmee bedoel, vraagt wellicht enige verduidelijking:
Eten is emotie.
Ons bedrijf baseert zich natuurlijk op feiten, maar vooral ook, zeer zeker, op gevoelens van de consumenten. Immers, dat zijn onze klanten, ons bestaansrecht.
Daarom nemen wij emoties, gevoelens, van consumenten mee in ons beleid als uiterst belangrijke imput. Zo moet het zijn.
Alleen op deze manier kunnen wij succesvol bestaan. Dat is mijn heilige overtuiging (en beleid van ons bedrijf).
U kent Dik Mevius goed, mevrouw Hertzberger. Fijn dat u met hem gaat overleggen. Maar dan kan u zijn uitspraak in 2011, dat ESBL van kip komt, toch onmogelijk ontgaan zijn? Dat er mensen overlijden aan ESBL kan u evenmin zijn ontgaan.
Hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat AH anno 2014 - drie jaar later - nog steeds
kip met 100% ESBL als "huiskip" voert, zonder duidelijker waarschuwingen of bereidingsinstructies, en daar zelfs intensief mee blijft stunten?
Lourens, als je wilt weten wat resistentie inhoudt, wat let je dan om om te beginnen een keer gewoon wat te googelen, of je wat te verdiepen in de - mede door mijn bescheiden persoontje - ingebrachte info en linkjes, en de talloze antibiotica-items hier op Foodlog ?
Het is inderdaad een complexe, en mede daardoor juist ook uitermate interessante materie, die ons allen - en onze gezondheid! - aangaat, en waarbij grote belangen op de achtergrond een rol spelen, die helaas de nodige dubbele agenda's genereren.
Mocht het je écht interesseren, dan zou je bijvoorbeeld ook het onvolprezen boek
"het einde van de antibiotica" van NOS-verslaggever Rinke van den Brink een keer tot je kunnen nemen.
Bacteriële resistentie is een onderwerp waar zeker ook een landbouwjournalist als jij goed over geïnformeerd zou dienen zijn om een wat gebalanceerder, en daardoor ook wellicht wat minder bagatelliserend beeld te kunnen vormen.
Ook aan de dagenlange UWI-opname van de oude dame die je onlangs begeleidde kon best wel eens zo'n multiresistente bacterie ten grondslag liggen.
Lijkt me niets om cynische grapjes over te blijven debiteren of sprookjes over te vertellen.
Lourens, dat is een uitstekende suggestie; temeer daar Foodlog voor- en achterlangs een brede waaier aan contacten heeft in alle expertisegebieden en politieke kleuren rond food en agri.
Het is zelfs nog gekker: ik kan zelfs melden dat we op dit moment met een andersoortig medium bekijken hoe we daar een bredere publieksspreiding aan kunnen geven. Daar zullen middelen voor nodig zijn. Daar zit de essentie van de uitvoering van dit idee.
Overigens: diezelfde Wouter van der Weijden uit #33 stelde al eens voor om hier een meldpunt voor vermeende inbreuken op de in Nederland-polderland populaire convenanten in te stellen. Die convenanten horen bij onze in essentie nog altijd 17e eeuwse politieke cultuur (zie prof. Hans Daudt en je weet hoe problematisch die tevens óók zijn in onze cultuur en een extra, Nederlandse dimensie geven aan het wantrouwen in de moderne samenleving jegens instituties en grote lichamen zonder in het openbaar en dagelijks aanspreekbaar gezicht). Ze missen aan legitimiteit doordat ze op de as overheid-bedrijven worden gesloten en het publiek uitsluiten. Gevoelens onder het publiek maken dan soms van fictie feiten, maar ook van het omgekeerde is sprake in de presentatie van resultaten naar buiten vanwege de ontbrekende controleerbaarheid. Een nieuwe - onderheidsgestuurde - openheid kan heel heilzaam zijn. Ook daar geldt: vinden we wegen voor financiering?
Op dit moment draait Foodlog nagenoeg volledig op de portemonnee van de redactie. We moeten dus ook dit soort initiatieven wel ontwikkelen.
NB: ik heb de typo maar verbeterd.
Een mooie verschrijving Dick V. [Vleesvieligheid] Is het Vlees-veiligheid, -viezigheid of -veelzijdigheid? :). Ik deel geheel je wens tot meer duidelijkheid over welke bactieren, via welke weg, welke ziektes opleveren. Ware dat een makkelijk verhaal, dan zou zo'n komende conferentie in Den Haag al overbodig zijn. Zoals Simone #30 ook concludeert, zijn er nogal tegenstrijdigheden in de materie. Tegelijkertijd daarom ook zo boeiend. Er zijn nogal wat interactieve variabelen in het spel; zeer verschillende bacterieen, ziekteverwekkend en niet-pathogeen, zeer verschillende resistentiemechanieken, natuurlijke ongevoeligheid versus verkregen resistenties, diverse besmettingsroutes (vlees(keuken), reizen, contacten, ziekenhuizen). Belangrijk is ook om te weten wát resistentie precies inhoudt? Is het alleen een kwestie van ja/nee, of zijn er tussenvormen? Betekent resitentie altijd dat we ziek worden? Kan een bacterie-stam ook de resistentie kwijtraken, hoe dan? Zou je niet een pagina kunnen openen waar Foodlog lezers ál hun vragen kunnen poneren?
En misschien kun je via Belderbos aan Daphne Deckers vragen om samen met Dik Mevius, en/of andere experts, een lekker leesbaar verhaal te schrijven.