De NRC brengt een reportage over de omgang van Afrikaanse landen met SARS-CoV-2. Het continent telt tot op heden relatief weinig slachtoffers, terwijl lockdowns slechts beperkt kunnen worden ingesteld: veel landen hebben te weinig reserves om het langer dan een paar weken uit te zingen. Talloze arbeiders vallen direct in een zwart gat omdat ze werken op informele basis zonder noemenswaardige arbeidsvoorwaarden.

Tekenend voor de houding van de Afrikaan lijkt deze passage: "Laten we de confrontatie met de ziekte aangaan en weer aan het werk gaan”, zegt bijvoorbeeld Steven Maura, een inwoner van de sloppenwijk Mathare in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Aan de andere kant van het continent, in de Nigeriaanse metropool Lagos, worden de sinds eind maart geldende lockdownmaatregelen versoepeld, hoewel de epidemie er nog voortraast. „We moeten afwegingen maken”, zei gouverneur Babajide Sanwo-Olu deze week tegen CNN. "Je moet een balans vinden tussen de medische noodzaak van een lockdown en het sociale leed dat hij veroorzaakt.”

De gewone Afrikaan lijkt banger voor de honger die volgt op werkloosheid dan voor het virus omdat hij gewend is aan overleven en heeft - zo lijkt het - een andere houding dan wij.
NRC - Afrika kan zich geen lange lockdowns permitteren
  • Deel
Druk af