Ineens. zonder aankondiging en zonder fanfare, stonden er ruwe data op de website GISAID, waar wetenschappers genetische data uitwisselen. Toevallig spotte de Franse evolutiebioloog Florence Débarre de ruwe data van de monsters die Chinese onderzoekers namen kort na de uitbraak van SARS-CoV-2 op de dierenmarkt van Wuhan. Ze downloadde de bestanden meteen. En haalde daarmee waarschijnlijk het duidelijkste en meest overtuigende bewijs dat de wereld ooit zal krijgen binnen voor de 'dierlijke oorsprong' van Covid-19, schrijft The Atlantic.
Zie het als het vinden van het DNA van de hoofdverdachte op de plaats van de misdaad
De Chinese overheid heeft altijd ontkend dat het SARS-CoV-2-virus een dierlijke oorsprong heeft. Maar het indirecte bewijs dat dat wel het geval was, stapelde zich op.

Denk aan het feit dat veel van de vroegst bekende Covid-19-gevallen van de pandemie in de buurt van versmarkt van Wuhan optraden. Er werd genetisch materiaal van het virus aangetroffen in monsters van karren en dierverwerkingsapparatuur op de markt, alsook in de nabijgelegen infrastructuur, zoals opslagplaatsen, rioolputten en waterafvoeren. Als mogelijke verdachte kwam de wasbeerhond in beeld, een dier dat gefokt wordt voor de (illegale) verkoop in China, en bekend staat als een van de vele zoogdiersoorten die het coronavirus gemakkelijk kunnen oplopen en verspreiden.

Alleen: de Chinezen hielden bij hoog en bij laag vol dat er in de monsters die ze genomen hadden behalve genetisch materiaal van het virus alleen menselijk dna zat, zelfs nog in een rapport van februari 2022.

Tot frustratie van talloze wetenschappers wereldwijd, die ervan overtuigd waren dat de de illegaal verhandelde dieren op de Huanan-markt het epicentrum van de pandemie waren. Een pandemie die in iets meer dan 3 jaar wereldwijd bijna 7 miljoen mensen heeft gedood. Zij bleven op hoop van zegen op onregelmatige tijden GISAID doorzoeken. Dus toen Chinese onderzoekers stilletjes zomaar de sequenties op de server zette, werden die snel opgepikt.

Binnen enkele uren vonden de onderzoekers uit Europa, Noord-Amerika en Australië, hun vermoedens bevestigd. In viruspositieve monsters zat ook genetische materiaal van wasbeerhonden, in sommige gevallen in hogere concentraties dan menselijk dna. "Zie het als het vinden van het DNA van de hoofdverdachte op de plaats van de misdaad," aldus The Atlantic.

Reikhalzend wordt er nu uitgekeken, ook door 'onze' Marion Koopmans, naar de analyses van de Chinese data. “Duidelijk is wel dat er op die markt heel wat andere diersoorten aanwezig waren dan mensen alleen. Dat geeft toch een ander beeld,” zegt Koopmans in De Morgen. Het is nog steeds niet 100% waterdicht, erkent ze, want "de criticus kan nog steeds zeggen: je hebt het virus niet aangetoond in een levend dier.”

Hoe dan ook, mocht dit nieuwe bewijs het oorsprongsdebat toch doen kantelen in de richting van de dierlijke route, zal dat in één opzicht een grote teleurstelling zijn, schrijft The Atlantic. SARS-CoV-2 heeft zich bij de mens binnen weten te dringen omdat we onze relatie met wilde dieren - opnieuw - verkeerd hebben beheerd. "We zijn er niet in geslaagd deze epidemie te voorkomen om dezelfde reden waarom we er niet in zijn geslaagd, en er opnieuw in zouden kunnen falen, om zoveel andere epidemieën te voorkomen."