Twee advocaten die optreden tegen Roundup, de onkruidverdelger die glyfosaat bevat, bekenden afgelopen week voor een Amerikaanse rechter dat zij een fabrikant van chemische bestrijdingsmiddelen hebben geprobeerd af te persen voor $200 miljoen.

De zaak werd eind vorig jaar aangespannen. De twee vroegen een consulting fee ter grootte van die som. Op die manier creëerden ze een belangenconflict waardoor ze geen rechtszaak tegen de fabrikant zouden kunnen beginnen, in geval een cliënt of groep van cliënten daarom zou vragen.

Een rare constructie? Op het eerste gezicht misschien wel, maar niet als je begrijpt wie in de verleiding kwam om een bedrijf af te persen. Het gaat onder meer om Timothy Litzenburg, de advocaat die de eerste megaschadevergoeding tegen Monsanto's rechtsopvolger Bayer bij een Amerikaanse rechtbank gedaan kreeg. Hij trad op voor tuinman Dewayne Johnson die kanker zou hebben gekregen vanwege het toepassen van glyfosaat. Bayer werd veroordeeld voor de totale som van $289 miljoen.

De facto zei Litzenburg tegen het bedrijf dat hij wilde afpersen 'ik ben nogal succesvol. Geef me daarom $200 miljoen, dan mag ik niet tegen je procederen als me dat gevraagd wordt'.

Het aandeel Bayer steeg niet na de schuldig-verklaring van Litzenburg.Dit nieuws valt samen met de onzekere deal die Bayer vandaag sloot met een schare eisers. Voor $12 miljard (bijna een vijfde van de som waarvoor Bayer Monsanto overnam) koopt het bedrijf 90.000 zaken af. Er staan er echter nog 30.000 open. Die kunnen eveneens tot grote toegewezen claims leiden. Om die reden steeg het aandeel juist niet. Het daalde.
WHSV - Virginia attorneys plead guilty to $200 million extortion scheme
  • Deel
Druk af