Er ligt volop duurzamer kippenvlees in de schappen van de supermarkt zonder aanvullende wetgeving. Dat schrijft de ACM in een rapport naar de diversiteit en prijs van kippenvlees in supermarkten.

In de periode 2014-2018 is het marktaandeel kippenvlees met een onafhankelijk keurmerk bijna verdubbeld. "Het kippenvlees dat de supermarkten verkopen is veel meer dan enkele jaren geleden afkomstig van kippen die een beter leven hebben gehad. Het vlees is bovendien diervriendelijker geproduceerd dan het in 2013 gestrande initiatief van pluimveeproducenten en winkels, de ‘Kip van Morgen’", aldus Het Financieele Dagblad.

Met die aandacht voor de Kip van Morgen rechtvaardigt de ACM het vanwege concurrentievervalsing stopzetten van dat gezamenlijke project van producenten en supermarkten in 2013. Volgens de ACM zou "de consument meer gaan betalen voor een marginale verbetering van het kippenwelzijn", in andere woorden: een slechte deal voor kip en consument. Het feit dat er inmiddels veel mee kippenvlees in de schappen ligt dat een beter leven heeft gehad, betekent dat concurrentie tussen bedrijven dus ook verduurzaming kan bevorderen. "Daarbij hebben onafhankelijke keurmerken waar consumenten vertrouwen in hebben een belangrijke rol gespeeld, bijvoorbeeld het Beter Leven Keurmerk," zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. "De ACM moedigt het gebruik van dat soort keurmerken aan bij de verdere verduurzaming van de voedselketen."

'Zieligste kip'
Volgens Wakker Dier is 'zielige kip' nog lang de wereld niet uit. De dierenwelzijnsorganisatie voert al jaren campagne tegen de plofkip, bij supermarkten, fastfoodbedrijven en fabrikanten. Vorige week nog signaleerde Wakker Dier nog dat de Nederlandse supermarkten consumenten het afgelopen half jaar "de verkeerde kant" op stuurden met méér aanbiedingen voor keurmerkloze kip dan de jaren daarvoor. Van de kipaanbiedingen was 69% voor kip-zonder-keurmerk. "Dit is een bizarre en onwenselijke ontwikkeling. Supermarkten duwen de consument bewust richting de zieligste kip,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Dit artikel afdrukken