Onlangs kwam Time met acht ideeën om een zoete toets aan je gerechten te geven zonder er een schep suiker aan toe te voegen. Bijvoorbeeld door vruchten en groenten te gebruiken die van nature al zoet zijn.

Naar aanleiding van het artikel in Time vroegen we onze lezers op Facebook en Twitter of, en zo ja welke, suikervervangers zij gebruiken. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat het grootste deel van de respondenten er voor kiest minder suiker gebruiken (53%). Slechts een klein deel van de in totaal 91 lezers die reageerden, gaf aan te kiezen voor het toevoegen van een natuurlijke (18%) of kunstmatige (14%) zoetstof in plaats van suiker. Ook waren er bij die zich helemaal niet bezighielden met het gebruik van suiker in producten (15%).

Houdt suikergebruik je in het dagelijks leven wél bezig en ben je op zoek naar wat makkelijke, relatief gezonde en lekkere vervangers voor dat schepje suiker, lees dan deze 8 tips.

Tip 1: Minimaliseer suiker in gebak
Suiker is nodig voor structuur en smaak in gebak. Daarom kun je beter minder suiker gebruiken dan het helemaal weg te laten. Vaak kun je probleemloos een kwart tot een derde van de suiker uit een standaardrecept weglaten zonder dat het eindproduct erg verandert. Met een beetje minder suiker komt de smaak van de andere ingrediënten meer naar voren.

Tip 2: Vervang suiker door fruit
Je kunt de hoeveelheid suiker halveren als je (overrijpe) bananen of dadels in het beslag of deeg voor brood, koekjes, muffins en pannenkoeken verwerkt. Dadels hebben een intense honing-zoetheid die fantastisch smaakt in muffins en scones.

Tip 3: Gebruik fruit en groente voor de smaakbalans van sauzen en smoothies
Voeg geraspte wortelen, bietjes of zoete aardappelen toe aan (zure) tomatensaus om deze in balans te brengen. Smoothies zijn echte zoetbommen door de combinatie van bevroren fruit, yoghurt, melk en honing. Wil je je er toch aan wagen, combineer dan biet of wortel met een geraspte appel en je slaat meerdere vliegen in één klap: meer vitaminen, vezels, kleur en een betere zoetbalans.

Tip 4: Probeer ongezoete zuivelvrije melkdranken
Hoor je bij degenen die zweren bij alternatieve zuiveldranken? Kies eens de naturelversie in plaats van de zoete met vanille-extract. Probeer ongezoete amandelmelk in smoothies of sauzen en ongezoete sojamelk bij je muesli of in gebak. Je kunt deze ook gebruiken voor warme chocolademelk of chai drankje. Let wel op: chocolademelk blijft een suikerbom.

Met een beetje minder suiker komt de smaak van de andere ingrediënten meer naar voren
Tip 5: Gebruik volvette yoghurt
Volvette yoghurt heeft van zichzelf geen suiker meer nodig om geur en textuur te versterken. Verwen jezelf met yoghurt als toetje of voor bij de gebakken aardappelen. Neem geen kant-en-klare dipsaus (die doorgaans vol suiker zit) maar maak met yoghurt en mayonaise een onweerstaanbare dip.

Tip 6: Kies voor kokosnoot
Gebruik ongezoete kokosvlokken, snippers of kokosmelk in koekjes, havermout of granola. Net als vanille ruikt kokosnoot van zichzelf al lekker. Voor perfect geroosterde vlokken, verspreid je die in een enkele laag op de bakplaat en bak je ze gedurende 7 minuten op 175 graden Celsius. Schep ze na 3 minuten om.

Tip 7: Geniet van vruchten die door- en afrijpen
Veel vruchten worden zoeter omdat ze nog even door- en afrijpen. Denk aan appels, abrikozen, bananen, mango’s, papaya’s, perziken, peren, pruimen enzovoorts. Wanneer een vrucht perfect rijp is, is deze heerlijk om een taart mee te versieren of door (bevroren) yoghurt te doen voor een toetje. Zelfs overrijpe vruchten zijn heerlijk zoet, denk bijvoorbeeld aan een banaan of een peer.

Tip 8: Karamelliseer uien
Haal de natuurlijke suikers uit uien naar boven door ze op laag vuur goudbruin te karamelliseren. Snij twee uien in ringen en verhit ondertussen olie in een pan. Voeg de uien en een theelepel zout toe en bak ze gedurende 8 minuten op laag vuur terwijl je ze voortdurend omroert. Verlaag de hitte en laat nog 30-35 minuten zachtjes bakken, roer regelmatig. Gebruik op een hamburger in plaats van saus of strooi de gekaramelliseerde uien op pizza’s of pasta’s.

Time vergeet nog een evidente suikerminderaar, waarschijnlijk omdat je er echt radicaal door stopt met suiker: vervang frisdrank door water. Als je plat water niet spannend genoeg vindt smaken, neem dan water met een bubbel.
Dit artikel afdrukken