Dat meldt News.com.au. De site baseert zich op de uitkomsten van een onderzoek door de Australian Grains & Legumes Nutrition Council naar de eetgewoonten van 3.000 Australiërs.

Minder, maar meer 'verkeerde' graanproducten
In 2011 aten Australiërs nog bijna 6 porties graanproducten per dag. In 2014 bleek dat gedaald naar gemiddeld vier. Australiërs die wel granen eten, kiezen bij voorkeur voor de verkeerde. In plaats van verzadigend volkoren, eten ze vooral producten waarin geraffineerde granen gebruikt zijn zoals koekjes, muffins en pizza. Die barsten ook nog eens van de suiker, vetten en zout. Zeventig procent van de volwassen Australiërs komt niet aan de Australische voedingsrichtlijn om vooral volkoren granen te eten.

Vooral jonge vrouwen tussen de 20 en 30 blijken de granen bewust te laten staan. Van alle groepen in het onderzoek bleken overigens vrouwen tussen de 31 en 51 jaar de minste graanproducten te eten. Meest genoemde redenen om granen links te laten liggen: het voorkomen van een opgeblazen gevoel (54%) en gewichtsverlies (46%). Inmiddels zegt 6% van de Australiërs helemaal geen graanproducten meer te eten.

Tekort aan vezel, ijzer en vitamine B
Diëtisten, voedingskundigen en wetenschappers zijn bezorgd. Ze waarschuwen Australiërs dat ze door mee te doen aan de dieethypes hun gezondheid in gevaar kunnen brengen. Ze vrezen dat degenen die niet aan de aanbevolen hoeveelheden graanproducten komen een vezel-, ijzer- en vitamine B-tekort kunnen oplopen.

De obesitasepidemie in Australië is niet tot stilstand gekomen, alle hippe diëten, glutenvrij-hypes en paleo-modes ten spijt. Het enige dat de afgelopen drie jaar drastisch gedaald is, is de binnenlandse graanconsumptie. Australische graanboeren maken zich geen zorgen - ze werken voor de export, zodat minder binnenlandse consumptie hen niet gemakkelijk raakt.

Fotocredits: Carl Milner
Dit artikel afdrukken