Tegelijk moet worden geconstateerd dat in een rijkere wereld steeds meer gezelschapsdieren worden gehouden. Die trend gaat gepaard met een steeds verdere onttrekking van de dieren aan de voedselketen. Zo is in de VS het slachten van paarden al verboden en neemt in China de gewoonte om honden te eten af.
Het rapport constateert dat er flinke sommen geld omgaan in de huisdierenwereld. Onze 5 miljoen honden en katten eten naar schatting jaarlijks voor 2,1 miljard euro aan brokken en blikken. De Nederlandse varkenssector verstouwt 2,8 miljard euro aan voer. Ter vergelijking: in Nederland worden jaarlijks ca. 24 miljoen varkens geboren.
Voorts berekenden de Wageningse onderzoekers dat 10 gemiddelde katten of 3 gemiddelde honden 1 mens letterlijk het voedsel uit de mond halen omdat ze evenveel energie en eiwit nodig hebben. Tegenover deze voedselconcurrentie staat een positief effect van het houden van gezelschapsdieren op de volksgezondheid. De onderzoekers schrijven dat uit onderzoek blijkt dat mensen die gezelschapsdieren hebben minder vaak een beroep op hun huisarts doen en minder last hebben van hart- en vaatziekten. Ook zouden zij minder vaak last hebben van depressies. Kinderen uit gezinnen met huisdieren hebben minder last van allergieën, astma en een geringere kans op overgewicht.
De onderzoekers vinden dat nader onderzoek nodig is naar de bestemmingen van de stoffelijke overschotten en uitwerpselen van de dieren om een goede afweging te kunnen maken tussen de maatschappelijke lusten en lasten van huisdieren.
De hoofdconclusie staat echter als een paal boven water: huisdieren die geen nutsdieren zijn - zoals bijv. boerderijkatten of werkpaarden – concurreren met mensen. Een maatschappelijk oordeel omtrent de duurzaamheid van huisdieren kan slechts negatief uitvallen. Wie duurzaamheid serieus neemt, eet zijn huisdier op of biedt het aan ter verwerking in voeders voor nutsdieren die hij of zij wel eet. We moeten onze dierlijke maatjes niet beschermen maar een kopje kleiner maken.
Maar ik ben tegen. Er zijn grenzen aan de duurzaamheid. Niemand komt aan mijn katten. Wie het probeert, schiet ik van de dam.
Ik koop mijn geweten wel af door alleen nog – milieutechnisch onduurzaam, maar maatschappelijk wél geaccepteerd - driesterrenvlees van de Dierenbescherming voor mijn schatten te kopen. Verder denk ik er maar niet bij na, want dat blijkt een mensvijandige organisatie te zijn.
Toch zal ook de Dierenbescherming het moeten erkennen. In een wereld die duurzaamheid promoot is direct veel te winnen door het houden van nutteloze stadshuisdieren te verbieden. Een beroep op volksgezondheid biedt geen soelaas. Een duurzame wereld kan geen mensen velen die huisdieren nodig hebben om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven.
U raadt het al: ik ben een depressieve gek met kans op een hartinfarct, weg met mij! Da's dubbele duurzaamheidswinst.
Waarom zou het rapport zo stil verschenen zijn?
Het rapport is hier te downloaden
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Telegraaf ma 24 okt 2011, 11:22
"Spaanse asielhonden geland in Nederland SCHIPHOL - Tientallen keken vertederd toe, sommigen konden hun tranen niet bedwingen (!) toen de eerste honden van de Telegraaf-luchtbrug in aankomsthal 1 van Schiphol arriveerden. Vrienden en familieleden wachtten de beestjes en hun nieuwe baasjes enthousiast op, maar ook veel toevallige passanten hielden stil toen het pandemonium zich voltrok".
(Ik ervaar een plaatsvervangende schaamte in de meest extreme vorm.. Holland is hardstikke gek !)
Volgens het rapport komt de groei in de EU vooral door een groei in vleesconsumptie. Aan huis en tuindieren is niet gedacht.
Waarom er in ons land een extra hoge groei is ? Niet door verdubbelde vleesporties op ons dagelijks bord in die periode. Misschien vanwege vleesexport ? Of wegvallen van Nederlands landbouwareaal (dat meestal hogere productiviteit kent dan buitenlands) ?
Wat denk je zelf?
Dick, het rapport van SERI waar je het over hebt laat een onthutsend cijfer voor ons land zien. Nergens anders in de EU is het landbeslag per inwoner zo enorm toegenomen. In de periode 1997-2004 is ons beslag meer dan verdubbeld. Waar ligt dat aan ?
Als alle huisdiereigenaren nu vegetarisch worden zijn we per saldo toch nog veel beter af...