Moet ze helemaal zelf weten, zou je zeggen, pakjes vegetarische ‘kruidenmix’ met zout als hoofdingrediënt, maar die familie Jongedijk uit Almere heeft wel mooi drie bloedjes van kleine kinderen. Zie en huiver hoe een Honig-vrachtwagen pallet na pallet vol pakjes komt afleveren en het grut blij met de pakjes in de weer gaat. En dat alles onder het schijnheilige mom van ‘Honig moedigt Nederland aan om vaker met het gezin aan tafel te eten.’
Honig zet zichzelf namelijk maar al te graag neer als de redder in nood, als groentepromotor, als anti-verspilling en nu dus weer met gezinsgeluk. Natuurlijk, Honig wil pakjes verkopen, daartoe zijn ze hier op aarde, dat begrijp ik ook heus wel, maar dat is volstrekt niet hetzelfde als mensen gezond, gevarieerd en lekker laten eten. Hoe vaak moet ik het nog zeggen? Kijk naar de pakjes ‘Limburgse aspergesoep’ met zout, aroma, palmvet, smaakversterkers, vulmiddelen, oh ja, en een half procent (0,5%) asperges. En dan met droge ogen ‘Verantwoorde keuze’ op de verpakking zetten. Terwijl je in zelfgemaakte soep moeiteloos een pond groente verwerkt. Zie de ‘Mix voor boerenomelet’ waar je zelf eieren en groente aan toe moet voegen. Of de ‘Mix voor Macaroni ovenschotel kip mozzarella tomaat’ waar je zelf nog macaroni, kip, mozzarella en tomaat bij moet kopen (en een ovenschotel). Het enige waar Honig voor zorgt is vulmiddel, palmvet, zetmeel, zout, suiker en wat specerijen. Dat is geen fatsoenlijke manier om mensen aan de groente te krijgen maar volksverlakkerij. In feite niets meer of minder dan een heel duur bouillonblokje.
Ach hemel, die arme familie Jongedijk uit Almere. Die moeten nu 365 dagen elke dag verplicht uit pakjes eten en daar continu blij over bloggen en vloggen en facebooken. Dat is toch zielig? Na dat jaar kunnen ze nog steeds niet koken, zijn de kinderen onherstelbaar verslaafd aan de muffe zoet-zoute pakjessmaak maar heeft Honig wél lekker een hoop spulletjes verkocht. Een jaar is lang hoor. Geen punt, zegt het Honig-team op Facebook, er hoort namelijk ook nog een verplichte diëtiste bij met een weekmenu om het gezin bij te sturen, ‘Dus dat zit wel goed!’ Ben wel benieuwd in wat voor bochten die zich gaat wringen rondom het overtollige gebruik van suiker en zout. Een diëtiste heeft namelijk eens tien van mijn recepten vergeleken met de pakjes-versie. Wat bleek? Zelf koken scheelde met gemak anderhalf gram zout per persoon per warme maaltijd. Wetende dat 6 gram wordt aanbevolen als dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen, scheelt dat dus een slok op een borrel.
OPROEP:
Kom op mensen, dat kunnen wij beter. Tijd voor een tegenoffensief. Een gezin kan mákkelijk 365 dagen eten zónder pakjes van Honig (of andere firma’s), en nog lekkerder ook. Hoe zullen we dat eens gaan aanpakken? Wetende dat ik natuurlijk geen multinationalbudget tot mijn beschikking heb… Alle ideeën zijn welkom. Ik heb alvast een speciale Facebookpagina gemaakt: 365 dagen zonder pakjes.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ha, zeer herkenbaar (#12), vooral ook dat standaardgebruik van smileys bij kritische reacties.
"Samen met een diëtiste zorgen we dat de familie een gebalanceerd weekmenu eet, Ronald. Zo is er genoeg afwisseling waardoor alle gezinsleden voorzien worden van voldoende voedingstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. En uiteraard zo min mogelijk zout :-)"
Uiteráárd!
Wat nog irritanter is zijn die 'Facebook antwoord teams'. Nederland Voedselland heeft er ook zo eentje. Je wordt bedolven onder een lawine van stompzinnige vragen. Een Honig voorbeeld:
Jolanda Erp: "Na een jaar pakjes honig kan je het niet meer zien(eten)..."
Honig: "Wat eet jij het liefst op je verjaardag, Jolanda?"
Jolanda Erp: "Chinees of een flink stuk chocoladetaart...:-) eigenlijk allebei...:-)"
Honig: "Op je verjaardag mag het allebei.. ;) Toch, Jolanda?"
Naschrift: intussen is Honig paniekerig aan het disclaimeren geslagen, waarmee ze volgens mij hun eigen verhaal weer onderuit halen. Lees hier hoe het verder ging.
Zou verdomd interessant zijn om alle gezinsleden op dag 1 uitgebreid medisch te testen en op dag 365 nogmaals. Zou ik als deelnemer zelfs eisen.
Dat zou je bijna gaan denken inderdaad (#8), dat het gewoon een korte lawaaiactie is om lekker wat #ophef te genereren. Ik dacht ook aanvankelijk dat het een nepgezin was, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Hoe je je eigen gezin met drie kleine kinderen zo schaamteloos kunt inzetten als verdienmodel ontgaat mij (#2 en #3), maar kennelijk is er niemand, ook niet in de eigen omgeving, die ze terugfluit.
Overigens heeft Honig snel een soort disclaimer online gezet, een reactie die ze ook al meteen naar mij mailden, met een braaf pr-verhaal over dat ze de mensheid alleen maar willen helpen en dat ze ook macaroni en kruidenbuiltjes verkopen, heus niet alleen maar poedermaaltijdmixen. Maar op de Honig-Facebookpagina geplaatste linkjes naar het onderzoek van de Consumentenbond dat Honig tegenwoordig helemaal niet minder zout in de pakjes stopt, zoals ze zelf vorig jaar met veel tamtam aankondigden, worden acuut verwijderd. Het moet vooral een goed-nieuwsshow blijven.